Blogs

Resultaat 71 - 80 (van 210)

  • Boekenblog; Moderne Ouwe Engelsen, Anthony Trollope en P.G. Wodehouse Bekijk details

    12 januari 2018

    Als ik niet kan slapen, lees ik verder in mijn boek. Dat is nu, De wetten van de melancholie, van Georgi Gospodinov. Maar dat is veel te goed om gedachteloos te lezen. Voor me lag ook een stapeltje met boeken van Anthony Trollope en P.G.Wodehouse, u leest zo waarom...

  • Boekenblog; Mijn Toppers van 2017 : O’Connor, MacFarlane, Matsier, Withuis en Van Rijswijk. Plus Nooteboom en Tentije. Bekijk details

    29 december 2017

    Bij deze auteurs horen onderstaande titels in mijn traditionele Gelezen Boekenoverzicht: Volgspot, De oude wegen, Compositieportret: een man in trefwoorden, Weest manlijk, zijt sterk en Onheilig. Plus Monniksoog en Om en nabij. Twee romans, een reisverslag, een biografie en een briljant, ondefinieerbaar boek. Plus twee dichtbundels. Een favoriet uit deze overvloed kan ik niet noemen.

  • Boekenblog; Oude en Nieuwe Leeservaringen: Jaap Harten, Christopher Isherwood en Jan van der Vegt Bekijk details

    15 december 2017

    In 1974 werkte ik een jaar bij de OBA, en iedere dag nam ik wel een boek mee naar huis dat ik beslist moest lezen. Dat kon niet goed gaan. Ergens bij het lezen van door elkaar heen Patricia Highsmith, Jaap Harten, Toergenjew en Max Dendermonde werd ik overvallen door een leesburnout.

  • Boekenblog; Simenon, Luik, Wapenstilstandsdag 2017 Bekijk details

    17 november 2017

    Een familieweekend in Luik! Nooit bezocht, alleen maar doorheen gereden. Omdat Georges Simenon (1903-1989), een van mijn lievelingsauteurs in Luik is geboren, mòet ik een daar spelende roman van hem lezen. Het zeer autobiografische Pedigrée (Terugkeer) vond ik in 1984 te dik. Meer dan 250 pagina’s, dat past niet bij de economisch met woorden omspringende Simenon.

  • Boekenblog; Jan Wolkers Bekijk details

    26 oktober 2017

    Hoera, de biografie over Jan Wolkers, door Onno Blom is verschenen! En meteen oude, zorgelijke vraag in krant, op radio en tv: lezen middelbare scholieren Jan nog wel? Journalistiek kan vaak zo clichématig zijn. Nooit lees je of Hella Haasse, Alfred Kossmann, Johan Fabricius, Jan Mens, Renate Dorrestijn of Maartje Wortel nog wel door scholieren gelezen worden. Het gaat altijd weer over de z.g. Grote Drie, ik laat ze uit onvrede ongenoemd en Jan bungelt dan op 4.

  • Boekenblog; Simon Vestdijk: man tussen vele vrouwen Bekijk details

    20 oktober 2017

    Ik schrijf dit op 17 oktober, geboortedag van Simon Vestdijk (1898-1971) en mijn moeder (1929-2000). Dat maakt me al jaren gelukkig. Mijn moeder en Vestdijk, dat ging niet samen, ze heeft niets van hem gelezen. Ik zou ook geen titel weten die haar had aangesproken. Ze las graag, maar vond er weinig tijd voor. Ze was onder de indruk van De grote zaal van Jacoba van Velde, en ook Sal Santen vond ze mooi. Ik vind trouwens dat iedere Amsterdammer de boeken van Sal Santen mooi moet vinden, evenals dat...

  • Boekenblog Leve de Boekenweek! (en Simon Vestdijk) Bekijk details

    24 maart 2017

    Een jaarlijks terugkerend fenomeen bij de opening van de Boekenweek, is het relletje dat iemand niet welkom is op het Boekenbal. Carel Helder kwam toen met het Bal der Geweigerden. Een ander fenomeen is de Boekenweek zelf. Die bestaat nog steeds en al sinds 1932.Gelukkig maar!

  • Boekenblog; Muziek om te lezen Bekijk details

    18 maart 2017

    Na meer dan twintig jaar filiaalhoofd te zijn geweest in alle uithoeken van Amsterdam en Ouder-Amstel, koos ik in 2006 voor een dramatische wending. Ik begon als Medewerker Informatie Dienstverlening op de Centrale Bibliotheek aan de Prinsengracht. Vooral het uitzicht op de verhuizing in juli 2007 naar het Oosterdokseiland trok mij aan. Geen managerszorgen mee, slechts de echte inhoud zou tellen.

  • Boekenblog; Meisjes van lang geleden: Nynke van Hichtum, Cissy van Marxveldt en Top Naeff Bekijk details

    12 maart 2017

    Vraag: welke van bovengenoemde namen is geen pseudoniem? Het antwoord staat onderaan het Boekenblog. Deze schrijfsters worden vrijwel altijd geassocieerd met respectievelijk Afke’s Tiental, De H.B.S.-tijd van Joop ter Heul en School-Idyllen, onbetwiste hoogtepunten uit de jeugdliteratuur uit de eerste helft van de 20e eeuw. Verder hebben de vrouwen weinig met elkaar gemeen, ik weet zelfs niet of ze elkaar hebben ontmoet. Vergeten zijn ze niet, misschien juist vanwege dat ene boek, die ene heldin:...

  • Boekenblog; Lezen over Artis Bekijk details

    4 maart 2017

    Met enige huiver denk ik terug aan mijn eerste (?) bezoek aan Artis: een kort verblijf op de rug van olifant Murugan. In de jaren ’50 kon dat nog. Die huiver heeft me niet weerhouden een Artisliefhebber te blijven. Nooit verzuimde ik Murugan even op te zoeken, ongetwijfeld zou hij me herkennen, dankzij zijn olifantengeheugen….

Paginanavigatie