Blogs
Resultaat 181 - 190 (van 210)
Metha's muziek; pixies
12 oktober 2013
“Kent u de weg?” vroeg de controleur bij de ingang van Paradiso, grijnzend naar mijn grijze haardos kijkend. Ha! Ja natuurlijk, wij komen hier al op gezette tijden... euhm... zo’n veertig jaar! Ja, dat dacht hij al. Wat ons eerste concert was hier?
Boekenblog 193; Het Oog van De Parelduiker
11 oktober 2013
Wanneer ik voor het eerst een literair tijdschrift las, weet ik niet meer. Rond mijn achttiende, denk ik. Het zal 'De Gids' zijn geweest, of 'Tirade' of 'Hollands Maandblad', misschien 'Maatstaf'. Waar weet ik wel: Bibliotheek Surinameplein, dat ik toen vaak bezocht vanwege het grotere aanbod dan in mijn buurtfiliaal August Allebéplein.
Boekenblog 192; Carmiggelt citeren
4 oktober 2013
“Amsterdam is een heerlijke stad om te verlaten en ààn te komen.” Dit citaat van Simon Carmiggelt (7 oktober 1913 - 30 november 1987) staat niet voor niets op de ODEbrug, vlakbij de Schreierstoren. Carmiggelt woonde met veel plezier in Amsterdam, maar veel van zijn stukken spelen zich ook elders af. Zijn Kronkels over Den Haag, zijn jeugd daar, geschreven na de dood van zijn moeder, zijn schitterend. Niet alleen maar melancholisch, maar ook nuchter. Ze staan vooral in ‘Mijn moeder had gelijk’ (1969).
Jeugdliteratuurblog: Klaar voor de start! Kinderboekenweek 2013
2 oktober 2013
Het is een vast punt in het jaar voor jeugdbibliothecarissen: het moment dat het thema voor de komende Kinderboekenweek bekend wordt gemaakt. We kunnen er altijd wat mee, reizen, boeven, eten, magie, museum, taal, ja zelfs met het thema muziek wisten we raad!
Druk bezocht Drongo Festival in de OBA
30 september 2013
Zaterdag 28 september vond in de hele Centrale Bibliotheek het tweede Drongofestival plaats. Drongo is voor iedereen die leeft in de moderne tweetalige wereld en daarin de weg wil vinden. Het biedt een meertalige informatiemarkt, voorleessessies, spoedcursussen en workshops, taallabs en speeltafels, lezingen en helpdesks. Het is voor kinderen en ouders, studenten, en docenten. professionals en beleidsmakers. En daarmee paste het festival helemaal in de bibliotheek, want de OBA biedt immers toegang...
Boekenblog 191; Hans en Monique Hagen zoeken een woord…
27 september 2013
‘167 gedichten over taal om van A tot Z te verslinden’; van zo’n ondertitel krijg ik gelijk heel veel zin om te zien welke gedichten dat zijn. Op de achterkant van dit in september verschenen boek staan een aantal namen, aandachttrekkers (aandachtsletters?) en 90 anderen.
Metha's muziek; Jota pe ce…
23 september 2013
¿Qué? ¿Jota pe ce? Dat is een Spaanse straattaal-afkorting, ‘j.p.c.’ van ‘jodido pero contento’ – of ‘jodida pero contenta’ afhankelijk van het geslacht van de spreker. Kort en bondige uitdrukking met een filosofische randje.
Boekenblog 190; Frédéric Bastet: Couperus, archeologie en nog veel meer
20 september 2013
Hoe komt een blogger, programmeur, redacteur, journalist aan zijn onderwerpen? Wat dacht u van de datumsite van Wikipedia? Ik tik in: 20 september en verlies me in gebeurtenissen van kort en lang geleden, geboorte- en sterftedata van bekende en minder bekende mensen en krijg de heilige van de dag er gratis bijgeleverd (vandaag H. Eustachius, bekeerd generaal in het Romeinse leger die na zijn succesvolle verdediging van Rome, weigert de goden te danken. Hij wordt met zijn gezin voor de leeuwen geworpen...
Tijdschriftenblog 126; Klimaatverandering
18 september 2013
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. De ontwikkeling van ons klimaat en de gevolgen daarvan voor de polen, de gletsjers en...
Vijfde Middag van het Kinderboek in de OBA
16 september 2013
Zaterdag 14 september vond in het Theater van ’t Woord in de Centrale Bibliotheek Amsterdam alweer de vijfde middag van het Kinderboek plaats, waarmee dus het eerste lustrum gevierd werd.