schrijverszienwatwijnietzien

Schrijvers zien / wat wij niet zien

Verhalen rekken de verbeeldingskracht op. En dat is, zeker voor mensen die werken aan de toekomst van Amsterdam, hartstikke belangrijk. Want waar het verleden bol staat van de vertellingen, van feiten en gebruiken, is die toekomst per definitie ongewis. Hoe anticipeer je met beleid op een stedelijk leven dat er nog niet is?

Gemeente Amsterdam nodigde de vooraanstaande Amsterdamse auteurs Hanna Bervoets en Ellen Deckwitz uit om hun blik op de toekomst van onze stad te delen. Aan de hand van hun personages kom je als lezer in aanraking met stadsgezichten die er nog niet zijn, vervoersmiddelen die nog onmogelijk lijken, met privacy-kwesties waar we nu alleen nog naar kunnen gissen en naar dilemma's die er zonder twijfel aan zitten te komen, maar waar we ons wel al op moeten voorbereiden.


Kom naar de leesclub op 27 juni

Hanna Bervoets en Ellen Deckwitz schreven een novelle over de toekomst van Amsterdam. Praat met ze mee tijdens de unieke leesclub op donderdag 27 juni in de OBA op de Oosterdokskade met afsluitend een borrel. De middag is open voor wie wil, maar er is een beperkt aantal plekken beschikbaar.

📅    donderdag 27 juni 
⏰    16:00 uur tot 17:30 
📍    OBA Oosterdok | Forumzaal (6e etage)
🎫    gratis, inclusief één drankje, aanmelden verplicht

meld je aan voor de leesclub

Lees de novelle van Hanna Bervoets

Hanna Bervoets schreef de beklemmende novelle Een prachtige dag vol nieuwe mogelijkheden. Hoofdpersoon Cleo verliest haar zoon. Om haar rouwproces hanteerbaar te maken, vraagt ze een buddy mee naar huis: hét handzame AI-antwoord op de ooit zo overvolle GGZ-wachtlijsten. In dialoog met haar buddy, probeert Clea grip te krijgen op een prangende vraag. En die luidt niet: hoe ga ik me beter voelen? Maar: waar faalde het systeem om mijn zóón zich beter te laten voelen? 

download de novelle van Hanna Bervoets (PDF)

download de novelle van Hanna Bervoets (EPub / ZIP)

luister naar de novelle van Hanna Bervoets

Lees de novelle van Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz schreef de schrijnende en geestige novelle Eerst zien. Hoofdpersoon De Vries is een man die meer uitblinkt in goede bedoelingen dan in doortastendheid. Door omstandigheden belandt hij bij het beruchte Korps Natellingen, een overheidsinstantie die controleert of de data die men via camera's en drones verkrijgt, nog wel kloppen. Doodmoe door een slapeloze kleuter thuis, en op zijn tandvlees voor een perfectionistische collega, gaat De Vries op zoek naar waarheid en werkelijkheid, die steeds grijzer worden. Wat klopt er eigenlijk nog aan de dingen die hij ziet? 

download de novelle van Ellen Deckwitz (PDF)

download de novelle van Ellen Deckwitz (EPub / ZIP)

luister naar de novelle van Ellen Deckwitz

Hanna Bervoets

Hanna Bervoets (1984) is schrijver, essayist, recensent en scenarist. Haar werk, waarin ze vaak nieuwe technologieën en de maatschappelijke effecten daarvan onderzoekt, is verschillende malen genomineerd voor de Gouden Boekenuil, de AKO Literatuurprijs en de Libris Literatuurprijs. In 2017 won Bervoets de BNG Bank Literatuurprijs voor Ivanov, en de Frans Kellendonk-prijs voor haar gehele oeuvre. Ze woont en werkt in Amsterdam, met haar vriendin en twee cavia's.

beluister het interview met Hanna Bervoets

Ellen Deckwitz

Ellen Deckwitz (1982) is dichter, schrijver, theatermaker en columnist voor o.a. NRC Handelsblad en De Morgen.  In 2021 won ze De Johnny voor podiumpoëzie en in 2022 de Tollensprijs, voor haar volledige oeuvre. Ze schrijft veel over de manier waarop ingrijpende gebeurtenissen in het verleden doorwerken in de toekomst, en dan het liefst met veel humor en zelfrelativering. Sinds januari 2024 is ze Stadsdichter van Amsterdam.

beluister het interview met Ellen Deckwitz

Over het project

De leesclub Schrijvers zien / wat wij niet zien is een samenwerking tussen Gemeente Amsterdam, Openbare Bibliotheek Amsterdam en Bureau Baksteen. De novelles die worden worden geschreven, weerspiegelen geen beleid van de gemeente Amsterdam maar zijn een creatieve uiting van de schrijvers.