Boekpresentatie De Vries in Paramaribo

Een Joodse familiegeschiedenis. De grootvader van de auteur is de eerste in de familie die buiten Suriname studeert. Zijn zoon keert in de twintigste eeuw terug naar Nederland, terwijl de rest van de familie De Vries in Suriname blijft.

In 1921 wonen er 172 De Vriezen in Suriname. Bekende familieleden zijn ‘HJ’ van de Firma HJ de Vries en kunstenaar Erwin de Vries, ontwerper van het Nationaal Monument Slavernijverleden in Amsterdam.

De familiegeschiedenis speelt zich af tegen de achtergrond van de Surinaamse geschiedenis, waarin slavernij en sociale hiërarchie centraal staan. In de negentiende eeuw is de meerderheid van de witte bevolking in Paramaribo Joods; zij wonen er al generaties lang.

Het verhaal van de familie De Vries is typerend voor de (Hoogduitse) Joden in Paramaribo. Auteur René de Vries (1946) werkte drie jaar als arts in Suriname. Later was hij internist en hoogleraar in het LUMC. Hij is ook cellist en verdiepte zich na zijn emeritaat in de geschiedenis van zijn vaders familie.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

Nooit meer iets missen? Meld je aan voor een nieuwsbrief van de OBA en ontvang ons laatste nieuws, boekentips, activiteiten en nog veel meer in je mailbox.

Schrijf je in
Open in a new window