Interview | Sanne Fase, boekhandelaar: “Vrijheid is kunnen lezen wat je wilt”

In aanloop naar 4 en 5 mei spreken we met betrokken Amsterdammers over vrijheid. Dit keer is Sanne Fase aan het woord. Zij is samen met Sharon Perlee en haar zus Lisa Fase eigenaar van Java Bookshop, sinds 2010 dé boekwinkel in de Indische Buurt.

Beeld: Anke Teunissen

Allereerst, wat is leven in vrijheid voor jou?

"Dat is leven zoals ik nu doe in Amsterdam. Op een plek waar iedereen kan denken, doen en lezen wat hij wil. Sterker nog, waar het juist de bedoeling is dat iedereen dat doet. Verschillende meningen en achtergronden mogen er zijn en mensen gaan daar respectvol mee om. "

Welke rol hebben boeken daarin?

"Het lezen van een boek an sich is voor mij vrijheid. Bijvoorbeeld omdat je jezelf erin kunt verliezen. Of omdat je dankzij een boek een kijkje krijgt in een ander leven, een ander land, een andere cultuur of kennismaakt met een andere visie. Zonder dat je daarvoor een verre reis hoeft te maken."

In hoeverre dragen jullie met de boekwinkel bij aan vrijheid voor jullie klanten?

"Door ervoor te zorgen dat mensen bij ons de boeken vinden die bij hen passen. Dat als ze bij ons binnenstappen ze een wereld van mogelijkheden aangeboden krijgen. Om goed aan te sluiten bij onze klanten, is het van belang dat we heel goed luisteren. Daarnaast kiezen we natuurlijk ook boeken die we zelf mooi vinden. "

"We vinden het ook belangrijk dat de boekwinkel een fijne plek is in de buurt. Een plek waar je niets hoeft uit te leggen, waar je niets hoeft te zeggen. Waar je binnenloopt en ongedwongen kunt rondsnuffelen. Ook als je geen boek koopt."

En krijgen jullie dat ook terug van de klanten?

"Jazeker. Dat is wel gebleken tijdens corona. Het sluiten van onze deuren was enorm spannend. Zouden we het wel redden? Maar we hebben zoveel steun gekregen uit de buurt. Buurtbewoners hebben geluisterd naar de oproep om lokaal te winkelen en uiteindelijk hebben we een heel goed jaar gedraaid. Blijkbaar hebben we in tien jaar tijd zo’n fijne plek neergezet, dat we dit konden overleven. Daar zijn we zo dankbaar voor."

Je hebt vast een boekentip voor ons…

Stefan Zweig - De wereld van gisteren

"Ja, twee oudjes. De wereld van gisteren van Stefan Zweig en Het verhaal van een Duitser van Sebastian Haffner. Beide boeken laten zien wat er gebeurt met mensen in de aanloop naar een oorlog."

Sebastian Haffner - Het verhaal van een Duitser

"Gewone mensen, gewone gezinnen bevinden zich opeens midden in een gigantisch conflict, tegen wil en dank. Het doet mij realiseren dat je nooit mag aannemen dat ons dat niet overkomt. Je staat erbij en je kijkt ernaar."


ga terug naar Vrijheid