Top 15 zomerleeslijst
Bezoekers en medewerkers van de OBA delen hun ultieme zomerboek in deze top 15 zomerleeslijst. Fijne vakantie en natuurlijk veel leesplezier!
1.
Désirée tipt:
Emma Cline | De Meisjes
Californië, 1969. De veertienjarige Evie is sinds de scheiding van haar ouders neerslachtig en rusteloos. Als ze bevriend raakt met de negentienjarige Suzanne, besluit ze zich aan te sluiten bij de commune waar Suzanne woont. Net als de andere meisjes raakt ze al snel in de ban van diens charismatische maar meedogenloze leider.
2.
Paul tipt:
David Mitchell | Bone Clocks
Na de zoveelste ruzie met haar moeder knalt de vijftienjarige Holly Sykes de deur achter zich dicht en loopt weg van huis. Holly is geen gewone puber. Als kleuter praatte ze met wat zij 'radio-mensen' noemde, tot ze door een vreemde Dr. Marinus van deze stemmen in haar hoofd werd genezen.
Dit boek is ook in het Nederlands en als e-book te leen.
3.
Deborah tipt:
Rindert Kromhout | Soldaten huilen niet
Quentin (ik-figuur), neefje van Virginia Woolf, groeit op in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Hij vertelt in Soldaten huilen niet over Charleston, het fantastische huis op het Engelse platteland waar hij met zijn familie woont, en over de kleurrijke bewoners en bezoekers van dat huis. Vanaf ca. 15 jaar.
Dit boek is als e-book te leen.
4.
Phaedra tipt:
Marlene van Niekerk | Agaat
Milla Redelinghuys kan op haar sterfbed alleen nog met de ogen spreken. Haar zwarte huishoudster Agaat verzorgt haar; zij is de enige die Milla begrijpt. Terwijl Milla haar zware leven overdenkt in de lege kamer van de stille plaats, leest Agaat Milla s dagboeken aan haar voor. Zo komt langzaam het tragische verleden aan het licht dat deze vrouwen bindt en uiteendrijft.
Dit boek is ook als e-book te leen.
5.
Leo tipt:
J. J. Voskuil | Bij nader inzien
De roman Bij nader inzien, voor het eerst verschenen in 1963, is de fascinerende beschrijving van een groep studenten Nederlands in Amsterdam tussen 1946 en 1953. Met een grote rijkdom aan onvergetelijke details weet J.J. Voskuil de typisch na-oorlogse atmosfeer van het studentenleven uit die tijd op te roepen. Vooral via de talloze op studentenkamers gevoerde discussies, waarin de literatuur een belangrijke rol speelt, raakt de lezer heel geleidelijk bekend met de persoonlijkheid en de opvattingen van elk van de personages.
6.
Inge tipt:
Matthew Dicks | Herinneringen van een denkbeeldig vriendje
De 8-jarige autistische Max heeft een denkbeeldige vriend. Hij heet Budo en hij bestaat echt. Hij leeft in een aparte wereld en heeft zijn eigen gedachten en beslommeringen. Zolang alles maar gewoon bij het oude blijft, voelt Max zich prima. Maar er zijn veranderingen op komst. Grote veranderingen. Als Budo zijn vriend op een dag voor zijn ogen ziet verdwijnen, moet hij alle zeilen bijzetten om Max te redden.
7.
Martin tipt:
Rodaan Al Galidi | Hoe ik talent voor het leven kreeg
Semmier Kariem vlucht uit Irak. Zeven jaar van honger, verdwalen en angst later landt hij op elf februari om negen uur - of was het om elf uur op negen februari - op Schiphol. In de chaos van die eerste dagen in Nederland kan hij zich het precieze tijdstip niet meer herinneren. Hij vraagt asiel aan. Wat hij niet weet is dat hiermee het langste wachten van zijn leven begint, in het asielzoekerscentrum, een wachtkamer die hij deelt met vijfhonderd anderen. Intussen bestudeert Semmier het land waar hij misschien ooit deel van uit mag maken, maar ook al verblijft hij er nu, hij blijft een buitenstaander.
8.
Marcia tipt:
Michel Faber | Het boek van wonderlijke nieuwe dingen
Een predikant vertrekt via de mysterieuze organisatie USIC op verzoek van de plaatselijke bevolking als zendeling naar de planeet Oasis. Vanaf het moment dat hij zijn vrouw achterlaat, begint een zoektocht die hem zwaar op de proef stelt. Ergens ver weg, in een ondoorgrondelijk universum, komt hij wonderlijke zaken tegen… en zichzelf.
9.
Sehrish tipt:
Henri Ferguson | De Hoffotograaf
De ambitieuze fotograaf Heinrich Hoffmann en de opkomende politicus Adolf Hitler leren elkaar kennen in het roerige München van vlak na de Eerste Wereldoorlog. Ze sluiten een vriendschap die een leven lang duurt. Een vriendschap die de Grote Depressie van de jaren twintig en dertig moeiteloos doorstaat, evenals de zelfmoord van de ene geliefde en de poging tot zelfmoord van de andere. Maar dan openbaart zich een gruwelijk geheim...
10.
Bettine tipt:
Hanya Yanagihara | Een klein leven
Vier studievrienden zoeken samen hun weg in New York: de charmante acteur Willem, de excentrieke kunstenaar JB, de getalenteerde architect Malcolm en Jude St. Francis. Jude is teruggetrokken, slim en raadselachtig, en zijn vrienden weten beter dan vragen te stellen over zijn verleden. Ze proberen zijn pijn te verlichten, maar naarmate de decennia verstrijken dringt zich de vraag op of Jude wel verlost kan worden van de demonen uit zijn verleden.
Dit boek is ook in het Engels te leen.
11.
Tim tipt:
Robert Harris | Imperium
Op zijn eenentwintigste heeft Marcus Cicero slecht één levensdoel: heerschappij over de Romeinse staat, imperium. In deze literaire thriller beschrijft Robert Harris hoe Cicero uitgroeit tot de meest briljante en welbespraakte advocaat uit de geschiedenis, die zich met zijn gevreesde, bijtende humor en gedreven door een verpletterende ambitie een weg vecht naar het absolute machtscentrum van Rome.
Dit boek is ook in het Engels en het Spaans te leen en onderdeel van de Cicero-trilogie.
12.
Monique tipt:
Arjen Fortuin | Geert van Oorschot, uitgever
Geert van Oorschot was een van de succesvolste en spraakmakendste uitgevers van de vorige eeuw. Hij ontdekte tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, zoals Gerard Reve, W.F. Hermans en J.J. Voskuil en schreef zelf ook boeken. ‘Maar een succesvol leven is niet noodzakelijkerwijs een gelukkig leven,’ schrijft Arjen Fortuin in zijn biografie.
13.
Hennie tipt:
Jelle Brandt Corstius | As in tas
Na het overlijden van zijn vader stapt Jelle Brandt Corstius op de fiets naar de Middellandse Zee. Met in zijn tas zijn vaders as. Hij logeert bij een Maastrichtse dame die eist dat hij het douchewater opvangt om de wc mee door te spoelen ('alleen grote boodschappen'), wordt door zigeuners bijna van de as beroofd en trekt overmoedig met vijftig kilo aan bagage door de Alpen.
14.
Maurits tipt:
Anton Tsjechov | De dame met het hondje en andere verhalen
De veertien verhalen in deze bundel zijn meesterlijke vertellingen, aangrijpend en doorstraald van menselijk gevoel. De grootmeester van het korte verhaal op zijn best. Het titelverhaal schetst de onmogelijke liefde tussen twee mensen die buiten hun huwelijk geluk bij elkaar proberen te vinden.
15.
Sophie tipt:
Paula Hawkins | The girl on the train
Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Bij een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen staat ze altijd stil voor het rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Hun leven is in Rachels ogen perfect. Een beetje zoals haar eigen leven ooit was. Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles.
Dit boek is ook te leen in het Nederlands.