Top 10 | Oorlog

Gepubliceerd op: 23 april 2019 15:57

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag komen er weer aan. In deze top 10 boeken over oorlog, verzet, vrijheid en hoop.

1.

Ted van LieshoutZe gaan er met je neus vandoor

Het lukt een dichter met liefdesverdriet niet meer om te schrijven. Is een nieuwe partner, een dichteres de oplossing? Zij neemt het boek over met een gedicht over de Eerste Wereldoorlog.

2.

John Boyne | De jongen in de gestreepte pyjama

In 1943 verhuist een kleine Duitse jongen met zijn vader, een militair, naar een vreemde plek waar joodse mensen in gestreepte pyjama's achter een hek leven

3.

Bana Alabed | Hallo wereld

De Syrische vluchtelinge Bana Alabed (8, ik-figuur) vertelt over de burgeroorlog in Syrie. Door haar twitterberichten vertelde ze iedereen in de wereld over de verschrikkingen die zij met haar familie meemaakte.

4.

K. Schippers & Daan Remmerts de VriesDe bevrijding van het Stedelijk

Een jongen (8 jaar) vertelt hoe hij na de Tweede Wereldoorlog (1945) naar het Stedelijk Museum in Amsterdam gaat. Hij maakt er kennis met moderne kunst. Met grote kunstzinnige schilderingen in kleur, soms op basis van werken van bekende kunstenaars.

5.

R.M. RomeroDe poppenmaker van Krakau

Als het Land van de Poppen is overmeesterd door ratten, voert een magische wind de pop Karolina naar het atelier van de poppenmaker Cyrill in de Poolse stad Krakau. Daar is het oorlog. De pop en de poppenmaker gaan Joodse kinderen helpen.

6.

Joukje AkveldEen aap op de wc

Alle dieren van de dierentuin, waaronder chimpansee Phientje en neushoorn Kali, gaan verhuizen. Maar dan breekt de Tweede Wereldoorlog uit en wordt Rotterdam gebombardeerd.

7.

Els Beerten | Allemaal willen we de hemel

In het Vlaamse dorp van Ward valt er tijdens de Tweede Wereldoorlog bij een aanslag op verzetsleden een dode. Wards vroegere vriend Jef beschuldigt hem van moord. Jef wordt de held, maar is hij dat wel?

8.

Martine LetterieKinderen met een ster

Rosa, Klaartje en Leo zijn doodgewone kinderen, totdat ze een ster moeten dragen. Bijna dertig korte verhalen over zes jonge Joodse kinderen die in de Tweede Wereldoorlog in kamp Westerbork terechtkwamen.

9.

Anne FrankHet Achterhuis

Dagboek van een joods meisje, dat in de Tweede Wereldoorlog met haar ouders, zusje en anderen ondergedoken is in een achterhuis op een Amsterdamse gracht. Zij spreekt zich met grote openhartigheid uit over alles wat haar van haar 13de tot haar 15de jaar bezighoudt.

10.

Mirjam Elias | Het verlaten hotel

Als de Tweede Wereldoorlog begint, verandert er veel in het leven van Ronny die in een hotel in Amsterdam woont. Vriendjes verdwijnen en er gebeuren geheimzinnige dingen

 

 

bekijk meer leestips van de OBA