Top 10 | Koningsdag
We vieren ieder jaar Koningsdag, maar wat weten we eigenlijk over het koningshuis? Met de boeken uit deze top 10 kom je meer te weten over de geschiedenis, uitspraken en persoonlijkheden van onze vorsten.
1.
Marjolein Westerterp | Willem-Alexander: een koning om in te lijsten
Overzicht in woord en beeld van hoe koningin Beatrix en koning Willem-Alexander het koningschap invullen en hoe de laatste op zijn ambt is voorbereid en ernaartoe is gegroeid.
2.
Gerard Aalders | Oranje zwartboek
Geschiedenis van het Koningshuis waarin allerlei mythes over het belang ervan, zoals de verdiensten van de Oranjes voor de Nederlandse samenleving, onderuit worden gehaald.
3.
Yvonne Hoebe | Máxima
Schets in woord en beeld van het leven en werk vam Màxima sinds de inhuldiging van haar echtgenoot Willem-Alexander tot koning van Nederland.
4.
Han van Bree & Piet Lekkerkerk | De Oranjes
Aan de hand van schilderijen, tekeningen en objecten uit de collectie van het Rijksmuseum vertelt dit toegankelijk geschreven en prachtig geïllustreerde boek over de lotgevallen van de leden van het van origine Duitse geslacht Oranje-Nassau.
5.
Jeroen Koch | Koning Willem I
Biografie van Willem I, vanaf 1813 tot 1840 soeverein vorst en koning der Nederlanden. Tweehonderd jaar geleden, op 30 november 1813, landde prins Willem Frederik op Scheveningen. Kort daarop werd hij uitgeroepen tot soeverein vorst. Twee jaar later was hij een koning die afwisselend vanuit Brussel en Den Haag de Nederlanden bestuurde – tot in 1830 de Belgen in opstand kwamen. Lees ook over Koning Willem II en Koning Willem III.
6.
Rob Knijff | Willem-Alexander
Journalistieke reportages uit de jaren 1983-1999 over de ontwikkelingsgang van prins Willem -Alexander .
7.
Gert Oostindie | De parels en de kroon
Door de eeuwen heen hebben de Oranjes zich in meer of mindere mate met de koloniën bemoeid, van stadhouder Maurits via koning Willem I tot koningin Wilhelmina. Hun rijkdom is er deels op gebaseerd. Hoe gingen de Oranjes met de koloniën om en waarom gingen ze er zo zelden heen?
8.
Wilhelmina, C. Fasseur | Eenzaam maar niet alleen
De memoires van prinses Wilhelmina (1880-1962). Toen zij nog maar tien jaar oud was, overleed haar vader en werd Wilhelmina koningin. Ze regeerde Nederland vanaf haar inhuldiging in 1898, ook tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vijftig jaar later, in 1948, deed ze afstand van de troon en werd ze opgevolgd door haar dochter Juliana.
9.
J.G. Kikkert | De eeuw van Juliana
Van 1948 tot 1980 was Juliana koningin der Nederlanden. Hoewel ze in die periode menigmaal zwaar onder vuur kwam te liggen, doorstond ze alle stormen door een combinatie van eigenschappen: ze was moedig, tactloos, trots, trouw en halsstarrig. Haar eenzame jeugd in de kille paleizen van koningin Wilhelmina hadden deze eigenschappen gecultiveerd.
10.
Jutta Chorus | Beatrix
Journalist Jutta Chorus schetst in dit boek het portret van Beatrix in de jaren na 2000. Uit tientallen gesprekken met betrokkenen komt een vrouw naar voren die in tegenspoed het uiterste van zichzelf en haar omgeving vraagt. Maar tegen welke prijs?