Top 10: maand van de geschiedenis

Gepubliceerd op: 11 oktober 2016 10:12

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. In de top tien van deze week vind je historische boeken die aansluiten bij het thema van dit jaar - Grenzen.

1.

Bronja Prazdny | Verloren taal

Bronja Prazdny is het kind van vluchtelingen. Haar vader en moeder verlieten hun geboorteland Tsjechoslowakije eind jaren zestig en ontmoetten elkaar in Bilthoven op een cursus Nederlands voor anderstaligen. In Verloren taal gaat Bronja op zoek naar haar familie, in Engeland, Israël, Tsjechië en Amerika.

2.

Kees Driehuis | De strijd

De Strijd (zowel een tv-serie als een boek) gaat over een veranderend Nederland, van ongeorganiseerd en rechteloos naar vakbonden en politieke partijen. De gouden eeuw van de arbeider begon eind negentiende eeuw, de tijd van industrialisatie en sociale revolutie en van grote veranderingen en nieuwe bewegingen. De arbeiders maakten zich los van traditionele leefpatronen en drukten een eigen stempel op de maatschappij. 

3.

Jang Jin-Sung | Over de grens

Over de grens is het waargebeurde verhaal van Jang Jin-sungs gevecht voor vrijheid, verworven tegen een zeer hoge prijs. In dit boek wordt het Noord-Koreaanse regime voor het eerst van binnenuit beschreven. Het werd vertaald en van een voorwoord voorzien door Remco Breuker, hoogleraar Koreastudies aan de Universiteit Leiden.

4.

Marcia Luyten | Het geluk van Limburg

Marcia Luyten schetst de glorie en ondergang van de Nederlandse mijnkoolindustrie aan de hand van een bewogen familiegeschiedenis: een zoon die vecht tegen de demonen van een mijnwerkersfamilie en die met alles moet breken om zijn droom na te jagen, al zal hij de kolonie nooit echt verlaten.

5.

Ta-Nehisi Coates | Tussen de wereld en mij

In een brief aan zijn zoon zoekt een Amerikaanse journalist naar antwoord op de vraag hoe je met een donkere huid kunt overleven in de Verenigde Staten, waar racisme nog steeds in de samenleving is verankerd.

6.

Ewald Vanvugt | Roofstaat

Roofstaat. Wat iedere Nederlander moet weten behelst de geschiedenis van Nederland in twaalf hoofdstukken. Van de roof- en kruistochten in de middeleeuwen tot de massa-executies in voormalig Nederlands-Indië ruim zestig jaar geleden.

7.

Ilja Leonard Pfeijffer | Gelukszoekers

De massale immigratie naar Europa valt volgens Ilja Leonard Pfeijffer niet te stoppen. Pfeijffer laat met Gelukszoekers een krachtig tegengeluid horen in het rumoer van angst en haat dat wordt voortgebracht door populisten. Hij toont de lezer op confronterende wijze hoe schrijnend de situatie momenteel, maar eigenlijk al een aantal jaren, is en pleit voor een menswaardig bestaan voor elk mens.

8.

Fernando Lameirinhas | Een fado voor mijn vader

Autobiografie van de Portugese componist, zanger en gitarist Fernando Lameirinhas, die in vele landen werkzaam was om ten slotte in Amsterdam een geheel eigen plek in de muziek te veroveren.

9.

Robert Dulmers | Bonbons voor mevrouw Assad

Geen enkele westerse journalist heeft sinds het uitbreken van de oorlog toestemming van het regime gekregen om zo lang in Syrië te verblijven: Dulmers is de eerste Nederlandse journalist sinds jaren die op  deze manier door het land reist. Hij spreekt niet alleen met kopstukken van het regime en met vechtende generaals aan het front, maar ook met kunstenaars, paters en archeologen.

10.

Hubert Smeets | De wraak van Poetin

Maart 2014: gewapenderhand wordt de Krim gescheiden van Oekraïne en ‘herenigd’ met Rusland. Die actie van Rusland is in strijd met het Helsinki-akkoord dat in 1975 de territoriale integriteit van alle staten in Europa heeft vastgelegd. Het blijft niet bij de Krim. Rusland wil zijn oude glorie als supermacht terug. Sindsdien woedt er oorlog in Europa. Hoe heeft het zover kunnen komen?

 

bekijk meer leestips van de OBA