Top 10 | IHLIA-fotoboeken

Gepubliceerd op: 17 juli 2020 11:35

In beeld zijn is voor acceptatie van LHBTI’s heel belangrijk. Veel fotografen hebben in het verleden via hun werk homo-erotiek, drag, activisme en regenbooggezinnetjes vastgelegd op de gevoelige plaat. IHLIA heeft een unieke verzameling van deze beeldboeken ter inzage. Connie en Wilfred van IHLIA delen hun top 10.

1.

See through us

Diana Blok | See through us

Diana Blok maakte fotoportretten en schreef de bijbehorende levensverhalen van homoseksuele vrouwen en mannen en transgenders in Turkije op. In 2008 bezocht ze Istanbul, waar ze sprak met Turkse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders over hun leven binnen een traditionele samenleving die aan het veranderen is.

2.

To Survive on this Shore

Jess T. Dugan & Vanessa Fabbre | To Survive on this Shore

Representatie van oudere trans personen ontbreekt in onze cultuur. De representatie die er wel is, is doorgaans eendimensionaal. Fotograaf Jess T. Dugan en sociaal werker Vanessa Fabbre reisden vijf jaar door de Verenigde Staten om To Survive on this Shore te maken: een boek vol kwetsbare foto's van en interviews met transgender en gender non-conforming mensen op leeftijd.

3.

Faces and Phases

Zanele Muholi | Faces and Phases

Dit boek besteedt aandacht aan de levens van gekleurde lesbische vrouwen in post-apartheid Zuid-Afrika, waar een toename plaatsvindt in zichtbaarheid voor seksuele minderheden, maar tegelijkertijd homofobie groeit. 

4.

Marlo Broekmans

Marlo Broekmans | Marlo Broekmans

Ook vrouwelijke fotografen in Nederland legden zich toe op het fotograferen van lesbische vrouwen.  Marian Bakker, Gon Buurman, Diana Blok en Marlo Broekmans documenteerden de lesbische beweging en seksualiteit in zwartwit eind jaren tachtig. 

5.

Mapplethorpe

Robert Mapplethorpe | Mapplethorpe

De tweede druk van dit boek hebben we niet echt in huis, want hij kost meer dan vierhonderd euro. We hopen het ooit cadeau te krijgen of te erven. Wel hebben we de eerste druk, met een andere coverfoto. Mapplethorpe maakte naam met homo-erotisch werk in zwart-wit. In 1989 stierf hij helaas veel te jong –op 42-jarige leeftijd- aan aids. Met hem ging een groot kunstenaar verloren. 

6.

Erwin Olaf | Joy

In de jaren tachtig en negentig legde Erwin Olaf onder andere mannenlichamen vast in adembenemende zwart-witportretten, vaak in een bondage- of bdsm-setting. Ook zijn series Chessmen en Blacks waren foto’s gemaakt vanuit een blik van liefde, bewondering en begeerte voor, en overheersing en onderwerping van/aan het mannelijk lichaam. Joy toont zijn vroege homo-erotische werk uit de gelijknamige tentoonstelling, gehouden in de Kunsthal te Rotterdam van december 1993 tot februari 1994.

7.

Brush fires in the social landscape

David Wojnarowicz | Brush Fires in the Social Landscape

Het werk van David Wojnarowicz omarmt en verlicht het onderdrukte, het onuitgesprokene en het ontoelaatbare met een directe en ongebreidelde intensiteit. Deze collectie van Wojnarowicz' schilderijen, foto's en geschriften bevat ook essays van onder andere Nan Goldin, Kiki Smith, Fran Lebowitz en Karen Finley. Een krachtig retrospectief dat het leven van de kunstenaar viert.

8.

Heroes of our community

Hans Wijtenburg en Jan-Willem Kroonen | Heroes of our community

Tentoonstellingscatalogus bij de tentoonstelling 'Our heroes' met 81 portretten van drag-queens and helpers, gehouden in dragbar Lellebel in de Utrechtsestraat.

9.

The Drag King Book

Del LaGrace Volcano & Judith "Jack" Halberstam | The Drag King Book 

Het eerste boek dat de drag king-scene van New York, Londen en San Francisco belicht. Geïllustreerd met geweldige foto’s begeleid door interviews. Een aanrader voor iedereen die geïnteresseerd is in drag, gendervraagstukken, de lesbische cultuur en crossdressing

10.

bel ami summer diary

Bel Ami | Summer Diary

Van oudsher keken homomannen graag naar afbeeldingen van sportieve, liefst ontblote jonge mannen. Ze kochten hiervoor tijdschriften over atletiek of bodybuilding, maar keken ook naar de oude Grieken en Romeinen. In de loop der jaren verschenen honderden boeken als dit Summer Diary van studio Bel Ami, die de perfecte lichamen van jonge gewillige mannen tonen. 


IHLIA LGBTI Heritage

Sinds 2007 is IHLIA archief & bibliotheek voor seksuele, romantische en gender-diversiteit (opgericht in 1978) gevestigd in OBA Oosterdok. Bezoekers van de OBA, zowel uit binnen- als buitenland, komen vroeg of laat een keer op de derde verdieping. Meestal zijn ze aangenaam verrast. Ze bekijken de tentoonstelling, struinen langs de boekenkasten of stellen een vraag. Een groot deel van de materialen uit de IHLIA- collectie is vrij zeldzaam en dus niet uitleenbaar. Wel is er een roze kast samengesteld met daarin queer non-fictie en films. In het Huis van Alle Talen, op dezelfde verdieping, staat een loge met alle eigentijdse en moderne romans met een queer plot. 

lees meer over IHLIA LGBTI Heritage


bekijk meer leestips van de OBA