Top 10 | Feministische boeken van nu

Gepubliceerd op: 4 maart 2020 10:44

We moeten volgens Chimamanda Ngozi Adichie allemaal feminist zijn. In Zweden zijn ze het roerend met haar eens, want daar is haar essay verplichte kost voor middelbare scholieren. Maar wat betekent het eigenlijk om feminist te zijn in 2020? Daar blijkt geen eenduidig antwoord op te geven. Van ‘mansplaining’ tot onrealistische idealen, de boeken uit deze top 10 behandelen uiteenlopende feministische thema’s van nu.

1.

We moeten allemaal feminist zijn

Chimamanda Ngozi Adichie | We moeten allemaal feminist zijn

Adichie pleit voor gelijke bejegening, gelijke rechten op maatschappelijk gebied en een genderneutrale opvoeding. Zij beschrijft voornamelijk de situatie van de genderproblematiek in Nigeria.

2.

Feministen dragen geen roze en andere leugens

Scarlett Curtis | Feministen dragen geen roze en andere leugens

Meer dan vijftig vrouwen – van Hollywoodactrices tot tieneractivisten – vertellen hun verhaal. Aangevuld met korte teksten van Nederlandse feministen.

3.

De nieuwe feministische leeslijst

Marja Pruis | De nieuwe feministische leeslijst

21 nationale en internationale boeken die belangrijk zijn voor feministen van nu, non-fictie en fictie, uit de twintigste en 21ste eeuw, in meestal zeven pagina’s besproken door wisselende auteurs.

4.

Feminisme fataal

Dorien van Linge | Feminist fataal

Over thema's als feminisme, gender, lichaam, seks en toekomst. Behandeld wordt de geschiedenis van het feminisme en racisme en verder eetstoornissen ten gevolge van algemeen heersende verwachtingen over uiterlijk en haargroei.

5.

Mannen leggen me altijd alles uit

Rebecca Solnit | Mannen leggen me altijd alles uit

Rebecca Solnit maakt duidelijk hoe onze samenleving nog altijd is doortrokken van ongelijkheid tussen de seksen. In het titelessay introduceert ze het verschijnsel dat inmiddels bekendstaat als ‘mansplaining'.

6.

Wolf

Maartje Laterveer | Wolf

Dertien essays over de ongelijke behandeling van mannen en vrouwen. Persoonlijk, analytisch en geschreven vanuit diverse achtergronden en invalshoeken. De vrouw in kunst, film en muziek, de vrouw als moeder, rolmodel of lustobject. 

7.

Echte vrouwen bestaan niet

Yasmine Schillebeeckx | Echte vrouwen bestaan niet

Thema's als vrouwelijkheid, mannelijkheid, vrouwelijke competitie, hoffelijkheid, beeldvorming en lichaamsbeleving worden in korte hoofdstukken behandeld: hoe de hedendaagse vrouwen nog altijd worden verplicht zich op een bepaalde manier te gedragen zodat ze voldoen aan een onrealistisch ideaal. 

8.

Dolle mythes

Linda Duits | Dolle mythes

In deze factcheck van het feminisme ontkracht Linda Duits vijf mythes over feminisme. Ze analyseert wat er daadwerkelijk gebeurde in de Tweede Golf en spiegelt dat aan de praktijken van jonge feministen: van Dolle Mina tot Feministen Tegen Wilders, van praatgroepen tot hashtagactivisme.

9.

The rise and reign of the unruly woman

Anne Helen Petersen | Too fat, too slutty, too loud: the rise and reign of the unruly woman

Tien essays over een aantal beroemde, eigenzinnige Amerikaanse vrouwen (o.a Madonna, Hillary Clinton, Kim Kardashian, Serena Williams) die leven volgens hun eigen regels en niet voldoen aan wat 'men' van ze verwacht qua uiterlijk, levenswijze en/of manier van doen.

10.

Vrouwen en macht

Mary Beard | Vrouwen & macht: een manifest

Met wrange humor begeeft Mary Beard, de beroemdste classicus van het Verenigd Koninkrijk, zich in de genderdiscussie. Ze toont ons hoe in de geschiedenis machtige vrouwen behandeld zijn. Haar voorbeelden komen uit de klassieke oudheid en het hier en nu, en ze leggen de culturele pijlers onder een eeuwigdurende misogynie bloot.