Top 10 | Dementie
Zaterdag 21 september is het Wereld Alzheimerdag. Deze tien boeken uit de collectie van de OBA zijn interessant voor mensen met de ziekte van Alzheimer of een andere vorm van dementie én de mensen in hun directe omgeving.
1.
Sabya van Elswijk | Mijn partner wordt dement
Na een meer of minder lang leven samen kan het gebeuren dat je merkt dat er iets mis is met je partner. Hij/zij vergeet zoveel. De 'Vragenlijst diagnose dementie' die als bijlage in dit boek zit, kan antwoord geven op de vraag of er sprake is van dementie. Als dat zo is, dan kan dit boek van grote waarde zijn voor het vervolg.
2.
Annemie Janssens & Marjolein de Vugt | Dementie op jonge leeftijd
Dementie op jonge leeftijd bevat een rijkdom aan informatie die helpt bij het herwinnen van de controle over het leven. Informatie, getuigenissen en persoonlijke ervaringen bieden een totaalbeeld van de ziekte.
3.
Nicci Gerrard | Woorden schieten tekort
Naar aanleiding van de dood van haar vader die aan de ziekte van Alzheimer leed, schreef Nicci Gerrard dit boek. Ook haar schuldgevoel speelde daarbij een rol. Tijdens de ziekteperiode van haar vader had zij te weinig aandacht voor hem. Een zeer rijk boek waarin alle mogelijke aspecten van de ziekte, de diverse stadia en alle mogelijke consequenties en gevoelens naar voren komen.
4.
Huub Buijssen | De heldere eenvoud van dementie
De auteur geeft veel korte praktijkvoorbeelden, deels door de ervaring met zijn dement wordende ouders maar ook uit de literatuur. Een boek met uitstekende uitleg en praktische adviezen om met mensen die beginnen te dementeren en toenemend gedragsgestoord raken, om te gaan.
5.
Wiesje van der Flier & Philip Scheltens | Het alzheimermysterie
De auteurs zijn beiden verbonden aan het Alzheimercentrum en proberen met dit boek de lezer wegwijs te maken in de wereld van Alzheimer. Na het lezen van dit boek krijg je duidelijke inzichten in diverse vraagstukken rondom deze mysterieuze ziekte. Hoe krijg je het? Zijn er adequate medicijnen beschikbaar en op welke leeftijd kun je het krijgen?
6.
Anneke van der Plaats | De dag door met dementie
De auteur geeft een helder beeld van wat er in het demente brein gebeurt en geeft tips en adviezen hoe daarmee om te gaan. Sommige adviezen zijn vanzelfsprekend, maar andere zijn een eyeopener. Het boek leest vlot en is aanbevolen aan alle familieleden, mantelzorgers en andere zorgverleners van de patiënt met dementie.
7.
Ruud Dirkse & Caro Petit | Had ik het maar geweten
De institutionele zorg voor dementerenden verschraalt; familie en mantelzorgers worden steeds belangrijker. In dit praktische handboek vinden zij honderd tips die hen helpen in de omgang met dementerenden. Fraai vormgegeven praktisch handboek met foto's en voorbeelden waar veel mantelzorgers en professionals die omgaan met dementerenden veel aan kunnen hebben.
8.
Anniek Kramer & Marcelle Mulder | Op bezoek bij een dierbare met dementie
Wat te doen, wat te laten? Een bezoek aan een dementerende tante, opa, ouder, vriend, kennis of ook partner verandert door de ziekte ingrijpend van karakter. Soms levert dat een flinke drempel op om het contact te onderhouden. Met liefde en begrip voor zowel de dementerende als de bezoeker geven de auteurs een zestigtal tips, die overzichtelijk worden gepresenteerd in hoofdstukken als: muziek, kunst, verhalen, actualiteit en samenleving, bewegen en natuur.
9.
Ruud Dirkse & Marcel Olde Rikkert | Ik heb dementie
Veel wordt over dementerenden gesproken, maar weinig horen wij henzelf. Vandaar deze bundel waarin demente patiënten schrijven over hun ziektebeleving, zodat de lezer van binnenuit een beeld kan krijgen. De diversiteit van de brieven is groot en voor nauw betrokken mantelzorgers is dit ongetwijfeld een herkenbaar en ook wel bemoedigend boek; anderen zullen getroffen worden door de mogelijkheden en onmogelijkheden van de briefschrijvers met zeer uiteenlopende achtergronden.
10.
Jurgen Claassen, Roy Kessels & Petra Spies | Wat kun je doen aan dementie
Het belangrijkste deel van het boek is informatie over de persoonsgerichte zorg na de diagnose. De hoofdstukken die daarover gaan, hebben als titel Lichaamsbeweging, Voeding en voedingssupplementen, Slaap, Geneesmiddelen en dementie, De zin en onzin van geheugentraining bij dementie, Omgaan met iemand met dementie. Het boek is bedoeld voor patiënten en hun families.
Wil je nog meer lezen over dementie?
Kom eens naar het Geheugenkabinet. Het Geheugenkabinet is een centrale plek in de OBA waar allerlei materialen over dementie te vinden zijn.