Mitchell Esajas van The Black Archives tipt 5 belangrijke boeken
"Wij hebben een selectie van must reads gemaakt die in onze ogen inspiratie en belangrijke inzichten geven in verzwegen zwarte geschiedenissen en zwart verzet in de Nederlandse context en internationaal. Het werk van Gloria Wekker en Philomena Essed zou verplichte literatuur moeten zijn om de erfenis van het koloniale verleden in Nederland te begrijpen."
"Anton de Kom is een bron van inspiratie om bij te dragen aan een rechtvaardigere samenleving. Voor witte mensen die een bijdrage willen leveren aan de strijd tegen racisme zijn de boeken van Anousha Nzume aan te raden."
1.
Gloria Wekker | Witte onschuld
In Witte onschuld onderzoekt en beschrijft Gloria Wekker een centrale paradox in de Nederlandse cultuur: de passie en agressie die ras oproept, terwijl het bestaan van ras en racisme tegelijkertijd in alle toonaarden wordt ontkend. In de verkenning van de werking van ras en racisme in Nederland is het ‘culturele archief’ voor Wekker een leidend concept: de diep ingesleten attitudes en emoties die racisme in stand houden en hun oorsprong kennen in het koloniale verleden.
2.
Anton de Kom | Wij slaven van Suriname
Wij slaven van Suriname van Anton de Kom is zowel een literair meesterwerk, persoonlijke en algemene geschiedschrijving als een felle aanklacht tegen racisme en uitbuiting. In dit boek uit 1934 werd voor het eerst de Surinaamse geschiedenis beschreven vanuit antikoloniaal gezichtspunt, door een afstammeling van slaafgemaakten die de gevolgen van de koloniale overheersing aan den lijve had ondervonden.
3.
Philomena Essed | Alledaags racisme
Voor Alledaags racisme sprak Philomena Essed aan het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw met een twintigtal Surinaamse en Afro-Amerikaanse vrouwen over situaties op het werk, bij het zoeken naar woonruimte, tijdens het contact met buren of collega’s, bij het winkelen, in de bus of in de tram. Als een van de eerste onderzoeksters probeerde zij een beeld te krijgen van de vooroordelen en het racisme dat deze vrouwen ondervonden in hun alledaagse omgang met witte Nederlanders.
4.
Keeanga-Yamahtta Taylor | From #BlackLivesMatter to Black liberation
Keeanga-Yamahtta Taylor's onderzoek naar de sociale, politieke en economische dimensies van de heersende rassenorde biedt een belangrijke context voor het begrijpen van de noodzaak van de opkomende beweging voor zwarte bevrijding.
5.
Anousha Nzume | Hallo witte mensen
Hallo witte mensen is een handleiding voor het leven in deze veranderende wereld. Vragen als: 'Waarom weer dat gezeur over Zwarte Piet?' 'Dan is blanke vla zeker ook racistisch?' 'Hoe zit het nou met het n-woord?' 'Iemand een tropische verrassing noemen is toch juist een compliment?', en: 'Waarom ga je niet terug naar je eigen land?', worden in dit boek beantwoord.
The Black Archives heeft een collectie gecureerd die vaak nog niet in bibliotheken te vinden was. De boeken gaan over pre-koloniale en koloniale zwarte geschiedenis, racisme, geschiedenissen van verzet en emancipatie en meer. Vanaf 29 oktober zijn deze titels te leen in het Huis van Alle Talen in OBA Oosterdok.