Top 10 | Diversiteit in kinderboeken

Gepubliceerd op: 16 juni 2020 16:23

Hoe praat je met kinderen over belangrijke thema's als (anti)racisme, discriminatie en diversiteit? In de bibliotheek vind je boeken voor verschillende leeftijdscategorieën die een inclusieve en diverse blik op de samenleving geven. Lees ze samen en praat erover.

1.

Reza & Chee-Han Kartosen-Wong | Waar is mijn noedelsoep?!?

Sam-Ming heeft vandaag zijn lievelingseten mee naar school: noedelsoep. Maar... waar is de soep gebleven? Nikos eet zijn gemistà uit Griekenland, Simone heeft pom uit Suriname en Deniz eet Turkse dolma. Wie heeft toch de noedelsoep? Prentenboek met kleurrijke tekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

2.

Mel Elliott | Het meisje met twee vaders

Mathilda, het nieuwe meisje in Nova's klas, heeft twee vaders. Dat lijkt Nova hartstikke leuk: met twee vaders heb je vast twee keer zo veel pret. Maar als ze bij Mathilda op bezoek gaat, blijkt het daar net zo gewoon te zijn als bij haar thuis. Prentenboek met grappige kleurentekeningen. Vanaf ca. 4 jaar.

3.

Jessica Love | Julian is een zeemeermin

Julian raakt helemaal betoverd als hij drie zeemeerminnen op straat ziet lopen. Vanaf dat moment weet hij wat hij wil worden: een zeemeermin! Als hij thuiskomt, gaat Julian zich meteen verkleden. Maar wat vindt zijn oma er eigenlijk van? Oblong prentenboek met uitbundige gekleurde illustraties. Vanaf ca. 5 jaar

4.

Kristin Roskifte | Iedereen telt

Er zijn op de wereld heel veel mensen, en ieder mens heeft een eigen verhaal. Zie je de 22 mensen in het flatgebouw? Twee van hen hebben iets gedaan wat niet mag en een ander is al acht jaar niet buiten geweest. Groot formaat prentenboek met eenvoudige tekeningen vol kleurrijke, diverse mensen en telelement. Vanaf ca. 6 jaar.

5.

Jos van Hest en Saskia van der Valk | Feestverhalen 

Bundel met vijftig verhalen over allerlei feesten in Nederland en Vlaanderen, maar ook in andere landen. Ze zijn geschreven door bekende en minder bekende binnen- en buitenlandse schrijvers. Vanaf ca. 11 jaar, voorlezen vanaf ca. 5 jaar.

6.

Lysette van Geel | De vlucht van Omid

Omid en zijn oudere zus hebben een leverziekte, waarvoor ze in Iran niet goed behandeld kunnen worden. Hun ouders verkopen al hun bezittingen, zodat moeder met de kinderen naar Nederland kan gaan. Het wordt een gevaarlijke reis. Vanaf ca. 9 jaar.

7.

Cas Lester | Spreek je chocola?

Als Jaz in de brugklas zit, komt Nadima bij haar in de klas. Nadima is gevlucht uit Syrie en spreekt de Engelse taal nog niet goed. Jaz voelt direct een klik en besluit zich over Nadima te ontfermen. Vanaf ca. 10 jaar.

8.

Arend van Dam | De reis van Syntax Bosselman

Syntax vertelt over zijn leven als slaaf in Suriname. Lees ook waarom Nederland in de Gouden Eeuw meedeed met de slavernij. Michiel de Ruyter, Jan Pieterszoon Coen e.a. doen hun verhaal. Met zwart-witfoto's en -tekeningen. Vanaf ca. 10 t/m 14 jaar.

9.

Brian Elstak | Tori

De reuzenschildpad Jean-Michel is een echte verhalenverteller. Als uit de eieren die hij op het strand vindt drie mensenkinderen kruipen, voedt hij hen op als hun vader. Cel, Bones en Zi ondernemen een gevaarlijke tocht om Jean-Michels verhalen veilig te stellen. Gelukkig hebben ze magische hulpmiddelen. Voorlezen vanaf ca. 7 jaar, zelf lezen vanaf ca. 9 jaar.

10.

Elena Favilli en Francesca Cavallo | Bedtijdverhalen voor rebelse meisjes

Honderd korte verhalen over bijzondere vrouwen als Cleopatra, Coco Chanel, Astrid Lindgren, Yoko Ono, Michelle Obama en Serena en Venus Williams. Met portretillustraties in kleur van zestig kunstenaressen. Vanaf ca. 11 t/m 16 jaar.


bekijk meer leestips van de OBA