Tonke Dragt overleden

Gepubliceerd op: 13 juli 2024 11:00

De geliefde jeugdboekenschrijfster Tonke Dragt is overleden. Dat meldde haar uitgeverij vanochtend. Tonke Dragt is 93 jaar geworden.

Het bekendste boek van Tonke Dragt is Brief voor de koning. Die avonturenroman werd in 2004 bekroond met de Griffel der Griffels voor het mooiste kinderboek van de voorgaande vijftig jaar. Brief voor de koning is ook verfilmd. En er is in 2020 zelfs een Netflix-serie van gemaakt. 

Geheimzinnige wouden

Tonke Dragt werd in 1930 geboren in wat toen Nederlands-Indië heette. De oorlog bracht ze door in een Japans interneringskamp voor vrouwen en kinderen. Omdat er niets te lezen was, begon ze zelf verhalen te verzinnen. Daarbij putte ze uit wat ze kende. Bijvoorbeeld de geheimzinnige wouden die ze had bezocht op gezinsuitjes, met watervallen en doodlopende wegen. In 1948 ging het gezin naar Nederland. Tonke Dragt bezocht de academie voor beeldende kunsten in Den Haag en werd tekenlerares. Orde houden was niet haar sterkste punt, vertelde ze in interviews. Tot ze verhalen begon te vertellen. Dan hingen haar leerlingen aan haar lippen. Die ervaringen verwerkte ze in haar roman De zevensprong, waarin meester Frans van der Steg zijn klas alleen stil krijgt met een zelf verzonnen verhaal (waarin hij zelf de hoofdrol speelt als Frans de Rode). 

Tolkien

Tonke Dragt debuteerde in 1961 met de schelmenroman Verhalen van de tweelingbroers die zich afspeelt in middeleeuws Italië. Een jaar later publiceerde ze haar bekendste roman, De brief voor de koning, over de zestienjarige schildknaap Tiuri die een levensgevaarlijke opdracht moet uitvoeren. Velen vergeleken haar werk met de In de ban van de ring-trilogie van Tolkien, die een paar jaar eerder was verschenen. In een interview met Joke Linders zei Tonke Dragt daarover: 

Tolkien vond ik prachtig, maar het grootste deel van De brief voor de koning was al geschreven - Tiuri was de bergen al over - toen ik zijn boeken in handen kreeg. Ik heb toen een paar maanden niet kunnen schrijven uit angst dat ik meegesleept zou worden door wat ik gelezen had. Dat is uiteindelijk niet gebeurd, maar de enigen die me geloofden waren de mensen van het Tolkien-genootschap. Die kenden Tolkien en die kenden mijn boeken en die zeiden dat dat onzin was.

— Tonke Dragt in een interview met Joke Linders

Anders dan Tolkien houdt Tonke Dragt het bovennatuurlijke op afstand. Ze suggereert veel (geheimzinnige boswezens, geesten van ridders die een toernooi uitvechten), maar legt weinig uit. Misschien is dat het wat haar boeken zo tijdloos maakt. Want haar romans blijven eeuwig jong, het is of ze gisteren zijn geschreven. 

Lees de boeken van Tonke Dragt

  • Tonke Dragt De brief voor de koning

    Vijf jongelingen moeten, voordat ze tot ridder geslagen worden, de nacht biddend en wakend doorbrengen. Een van hen, Tiuri, hoort een noodkreet van buiten en gaat op onderzoek uit. Hij belandt in een geweldig avontuur. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Tonke Dragt Geheimen van het Wilde Woud

    De jonge ridder Tiuri en zijn vriend Piak gaan op zoek naar ridder Ristridin. Hun zoektocht brengt hen in het Wilde Woud, waarover vreemde verhalen worden verteld. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Tonke Dragt De Zevensprong

    Naar aanleiding van een geheimzinnige brief gaat de jonge onderwijzer Frans van der Steg op onderzoek uit. Op elk van de zeven wegen van de zevensprong heeft hij een wonderlijke ontmoeting. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Tonke Dragt Torenhoog en mijlenbreed

    Een geheimzinnige kracht brengt planeetonderzoeker Edu Jansen ertoe, om tegen de voorschriften in te landen midden in de wouden op Venus. Daar heeft hij een bijzondere ontmoeting. Vanaf ca. 13 jaar.

    Gedrukt boek

  • Tonke Dragt Verhalen van de tweelingbroers

    De tweelingbroers Jiacomo en Laurenzo lijken sprekend op elkaar, maar ze zijn heel verschillend van aard. Laurenzo is edelsmid en Jiacomo meesterdief. Samen beleven ze allerlei sprookjesachtige avonturen. Vanaf ca. 10 jaar.

    Gedrukt boek

  • Tonke Dragt Ogen van tijgers

    Dertiger Jock Martijn woont op aarde in de verre toekomst. Hij is kunstschilder en creatief begeleider van probleemjongeren. Hij ontdekt dat hij telepathisch is en denkt dat zijn pupil Bart deze gave ook heeft. Vanaf ca. 15 jaar.

    Gedrukt boek

  • Tonke Dragt De torens van februari

    Een verzameling dagboekfragmenten en enkele krantenknipsels helderen iets op van de gebeurtenissen rond de mysterieuze verdwijning van de 14-jarige Tom, die op een schrikkeldag in februari "Het Woord" uitspreekt. Vanaf ca. 14 jaar.

    Gedrukt boek

alle boeken van én over Tonke Dragt