OBA Osdorp vernieuwd: een ontmoetingsplek voor inspiratie en samenwerking
OBA Osdorp is vernieuwd. Het is in alle opzichten een moderne OBA-vestiging geworden. Er is een nieuwe Maakplaats 021 en de OBA deelt deze locatie met ICT-school Techgrounds. Zo is deze OBA een ontmoetingsplek voor inspiratie en samenwerking geworden, met veel ruimte voor leren, ontwikkeling en innovatie. MINT Architecten is verantwoordelijk voor het ontwerp en gaf vorm aan de OBA van nu.
ga naar de vestigingspagina van OBA Osdorp
Van boeken naar buurtgerichte ontmoetingsplek
Bij de OBA draait het niet alleen om de collectie en het activiteitenaanbod. Vandaag de dag is het ook een ontmoetingsplatform voor kennis en informatie, bij voorkeur in samenwerking met diverse andere partijen in de stad. Educatie en ontwikkeling, door mensen met elkaar te verbinden, staan centraal. Op die manier kan iedereen op eigen wijze volwaardig mee (blijven) doen en een stap vooruitzetten om duurzaam deel te kunnen nemen aan de buurt, de stad en de samenleving.
"Hier hoort ook een moderne en passende vormgeving bij, waarbij de Amsterdamse buurtbewoners centraal staan", aldus Dianne Maas-Flim, directeur van MINT Architecten. "Ook in Osdorp, waar tot dit jaar op de begane grond van theater De Meervaart een ouderwets ogende boekencollectie stond. Donker, benauwend, eendimensionaal. Dat moest anders. De focus moest van boeken naar mensen."
De multifunctionele OBA
"OBA Osdorp is nu een mooie, fijne plek worden met ruimte om te studeren, te werken, te lezen of koffie te drinken", volgens Marijn Hermans, teamleider bij de OBA. "Maar er is meer dan alleen de OBA" vervolgt Hermans. "Ook andere partijen hebben een plek gekregen in de vestiging. Zo kunnen buurtbewoners kennismaken met in-house partner TechGrounds. Zij geven jongvolwassenen zonder diploma een gratis ICT-opleiding. Daarnaast maakt de vernieuwde Maakplaats 021 nu integraal onderdeel uit van de locatie. Maakplaats 021 is een netwerk van makerspaces in verschillende OBA's waar kinderen uit de buurt hun creativiteit en digitale vaardigheden kunnen ontwikkelen. Bovendien werken we intensief samen met Studiezalen. Op de momenten dat wij voor bezoekers gesloten zijn, bieden zij voor jongeren die dit nodig hebben, een beschermde studieomgeving."
Eerste ervaringen positief
In een wijk vol diversiteit heeft de vestiging een belangrijke maatschappelijke en sociale functie. De eerste ervaringen van buurtbewoners zijn positief, al laat het 'echte ontmoeten' nog even op zich wachten door de huidige coronamaatregelen. Dit neemt niet weg dat omwonenden met verlangen uitkijken naar het moment dat de deuren van hun OBA weer opengaan. Het is immers een mooie, laagdrempelige OBA-locatie geworden, met het gevoel van een buurthuis. Dat kan ook voor een praatje zijn onder het genot van een kopje koffie of thee.
MINT Architecten
MINT Architecten tekende het ontwerp van OBA Osdorp. Dianne Maas-Flim: "De nieuwe OBA is multifunctioneel en flexibel te gebruiken. Er zijn intieme overlegplekken, grote trainingsruimtes en er is een maakplaats. De centrale ruimte heeft leestafels, maar kan ook gebruikt worden voor presentaties. Stoelen, tafels en banken worden vrij door de ruimte verplaatst, net waar de situatie om vraagt."
De OBA, haar partners en MINT Architecten zetten hun samenwerking voort onder meer in Geuzenveld en Molenwijk. Wil je meer over dit onderwerp te weten komen, kijk dan op de website van MINT Architecten.
Beeld: Kees Hummel