Libris Geschiedenisprijs 2024 voor Bas von Benda Beckmann

Gepubliceerd op: 27 oktober 2024 13:00

Han KAng: foto Wikipedia

Bas von Benda Beckmann krijgt de Libris Geschiedenisprijs 2024 voor zijn boek Het kleedje voor Hitler. In dat boek onderzoekt hij het oorlogsverleden van zijn adellijke Duitse familie. De winnaar werd vandaag bekendgemaakt in het radioprogramma OVT.

Bas von Benda-Beckmann is kind van een Duitse vader en een Nederlandse moeder. In Het kleedje voor Hitler beschrijft hij de geschiedenis van zijn eigen familie, die nauw verweven is met de Duitse geschiedenis. Keizer Wilhelm II kwam ieder jaar logeren bij een van zijn voorvaderen en een tante van zijn vader was getrouwd met Alfred Jodl, een van de trouwste generaals van Adolf Hitler. Een andere tante was verliefd op een half-Joodse arts.

Een pageturner waarin de auteur gebruik maakt van een grote rijkdom aan verrassende bronnen. Een boek dat laat zien dat de geschiedenis niet zwart-wit is en op meeslepende wijze een persoonlijke en grote geschiedenis met elkaar verweeft. 

— De jury van de Libris Geschiedenisprijs over het winnende boek

Over Bas von Benda Beckmann

Bas von Benda Beckmann is historicus. Hij werkt bij de Anne Frank Stichting. Eerder schreef hij De Velser AffaireHet Oranjehotel en Na het Achterhuis. Dit laatste boek gaat over de lotgevallen van Anne Frank en de anderen uit het Achterhuis na hun arrestatie.

Over de Libris Geschiedenisprijs

De Libris Geschiedenis Prijs bekroont historische boeken die een algemeen publiek aanspreken. Aan de prijs is een bedrag van € 20.000 euro verbonden. De niet-winnaars krijgen een bedrag van € 1.500 euro toegekend, als waardering voor hun prestatie. De jury van 2024 bestond uit Gerdi Verbeet, voormalig voorzitter van de Tweede Kamer; Rob Hartmans, historicus en journalist; Nelleke Noordervliet, schrijfster; Hans Renders, hoogleraar Geschiedenis en theorie aan de RUG; Fresco Sam-Sin, oud-directeur van het Taalmuseum; Hubert Slings, wetenschappelijk medewerker bij het Nederlands Openluchtmuseum; Daniëlle Slootjes, hoogleraar Oude Geschiedenis aan de UvA en Harm Stevens, conservator bij het Rijksmuseum.