Hulp bij digitaal nu in 16 vestigingen beschikbaar
Vanaf september kunnen Amsterdammers bij 16 OBA-vestigingen terecht om te oefenen met hun computer, en smartphone en kunnen ze hulp krijgen bij al hun digitale vragen.
De OBA breidt het aanbod voor ondersteuning bij digitale vragen flink uit. Het aanbod van Hulp bij digitaal is vanaf september beschikbaar op zestien vestigingen.
Klik hier om een vestiging te zoeken
Het was eerst in 7 vestigingen beschikbaar. Nu kunnen bewoners in elke buurt terecht bij een OBA-vestiging voor vragen over de digitale overheid, computers, telefoons en tablets, internet en andere digitale zaken. Wethouder Digitale Stad Shula Rijxman en OBA-directeur Martin Berendse openden op 9 september Hulp bij digitaal in de OBA-vestiging Mercatorplein samen met buurtbewoners.
De Gemeente Amsterdam vindt digitaal kunnen meedoen (digitale inclusie) heel belangrijk. De gemeente ziet veel mogelijkheden in het digitaal maken van alles wat de gemeente doet, en snapt ook dat er risico’s zijn als niet iedereen zich voldoende kan redden digitaal. De OBA is een belangrijke om Amsterdammers daarbij te ondersteunen. En spant zich in om alle inwoners van groot Amsterdam een makkelijk te begrijpen, openbare en bereikbare en neutrale plek te bieden waar ze langs kunnen gaan voor vragen en te werken aan nieuwe digitale ervaring. Daarbij zoekt de OBA-partnerorganisaties om deze belangrijke opdracht vorm te gaan geven.
Hulp bij digitaal
Onder de naam Hulp bij digitaal biedt de OBA een compleet aanbod aan, van vier verschillende diensten die Amsterdammers ondersteunen bij leren wat ze zelf digitaal kunnen doen:
- Informatiepunt Digitale Overheid.
- Inloopspreekuren voor vragen van digitale aard.
- Oefenuren waarbij mensen onder begeleiding individueel werken aan het verbeteren van basisvaardigheden.
- Trainingen en cursussen gericht op het trainen en verder ontwikkelen van digitale vaardigheden.
De zogeheten Manifestgroep - waarin 16 uitvoeringsorganisaties van de overheid zich hebben verenigd, heeft geconstateerd dat ruim vier miljoen mensen over onvoldoende digitale en bureaucratische vaardigheden beschikt om zelfstandig zaken te kunnen doen met de overheid. Dit geldt voor 22% van de Amsterdamse bevolking. Daarom is het landelijke programma Digitale Inclusie gestart dat gericht is op het vergroten van de digitale vaardigheden van Nederlanders. Het Informatiepunt Digitale Overheid is onderdeel van dit programma. Deze informatiepunten worden ondergebracht bij de bibliotheken in Nederland. Het Informatiepunt Digitale Overheid is een van de diensten in het integrale aanbod van de OBA gericht op digitale zelfredzaamheid.
© Foto - Jimena Gabriella GaunaWethouder Shula Rijxman en OBA-directeur Martin Berendse trappen Hulp bij Digitaal feestelijk af onder toeziend oog van buurtbewoners Mercatorplein.