Zuid-Koreaanse auteur Han Kang krijgt de Nobelprijs voor de Literatuur 2024

Gepubliceerd op: 10 oktober 2024 13:00

Han KAng: foto Wikipedia

Vanmiddag is in Stockholm bekendgemaakt dat de Zuid-Koreaanse auteur Han Kang de Nobelprijs voor de Literatuur 2024 ontvangt.

Han Kang (1970) is de eerste Zuid-Koreaanse schrijver die de Nobelprijs voor de Literatuur krijgt. Ze debuteerde als dichter in 1993. In 1995 publiceerde ze haar eerste prozawerk, een verhalenbundel. Buiten Zuid-Korea werd Han Kang bekend met de roman De Vegetariër, een roman over een tot dan toe volgzame vrouw die voortaan weigert om vlees te eten. Voor die roman kreeg ze in 2016 de Man International Booker Prize. 

Intense poetic prose that confronts historical traumas and exposes the fragility of human life

— Jury Nobelprijs. voor de Literatuur

Lees de boeken van Han Kang

  • Han Kang The vegetarian

    De weigering om vlees te eten van een tot dan volgzame Zuid-Koreaanse vrouw heeft ingrijpende gevolgen voor haar omgeving.

    Gedrukt boek

  • Han Kang De vegetariër

    Een vrouw in Zuid-Korea stopt van de een op de andere dag met het eten van vlees; dit wordt door haar omgeving gezien als een schokkende daad van rebellie.

    E-book

  • Han Kang Ik zeg geen vaarwel

    Een romanschrijver reist naar Jeju-eiland om de vogel van haar vriendin, die in het ziekenhuis ligt, te verzorgen. Eenmaal aangekomen wordt ze geconfronteerd met het pijnlijke verleden van de familie van haar vriendin, wier oom sinds de bloederige Jeju-opstand vermist is.

    E-book

  • Han Kang Wit

    Op een middag in de nazomer had ze het gezien terwijl ze langs een afgelegen flatgebouw liep. Op de tweede verdieping was een vrouw bezig de was op te hangen, aan een rek buiten het balkon. Er ontsnapte haar een pluk wasgoed. Eén zakdoek zweefde omlaag, het langzaamst van alles, en belandde uiteindelijk op de grond. Als een vogel met half ingevouwen...

    E-book

  • Han Kang Mensenwerk

    Ode aan de slachtoffers van democratische opstanden tegen de Zuid-Koreaanse dictators vanaf 1979, vooral die van 1980 in Gwangju.

    E-book