Ellen Deckwitz krijgt grootste Italiaanse poëzieprijs

Gepubliceerd op: 16 oktober 2024 16:00

Han KAng: foto Wikipedia

Onze stadsdichter Ellen Deckwitz (1982) heeft met haar bundel Hogere natuurkunde de Premio Ciampi gewonnen. Dat is de grootste Italiaanse poëzieprijs. Ze is de eerste Nederlandse dichter die deze prestigieuze prijs krijgt toegekend.

In de bundel Hogere Natuurkunde (Pluim, 2019) verkent Ellen Deckwitz het oorlogstrauma van haar Indische grootmoeder en de gevolgen van haar zwijgen voor de generaties na haar. Op basis van talloze gesprekken die Deckwitz voerde met mensen wier wortels ook in voormalig Nederlands-Indië liggen componeerde ze een bundel die zowel reisverhaal is, als mythe, als getuigenis.

Over de Premio Ciampi

De Premio Ciampi is het Italiaanse equivalent van bijvoorbeeld De Grote Poëzieprijs in Nederland of de T.S. Eliot Prize in Engeland. De prijs, die sinds 2010 bestaat, is vernoemd naar de Italiaanse singer-songwriter en dichter Piero Ciampi (1934-1980). Ieder jaar wordt de Premio toegekend aan zowel een Italiaanse als een (naar het Italiaans) vertaalde bundel. De Italiaanse winnaar van dit jaar is Vincenzo Frungillo. De prijs wordt uitgereikt tijdens een groots evenement van twee dagen, op 20 en 21 november 2024 in het Goldoni Theater in Livorno.

Lees Hogere natuurkunde van Ellen Deckwitz