Wethouder Moorman wil van Amsterdam leeshoofdstad van Nederland maken
Gisteren presenteerde de gemeente Amsterdam haar eerste beleidsvisie voor de openbare bibliotheek in Amsterdam. De gemeente lanceert het leesoffensief ‘Liefde voor Lezen’, investeert in OBA op School en het gratis bibliotheeklidmaatschap wordt uitgebreid. Vanaf januari 2025 moet ook het lidmaatschap van 18 tot 27 jaar helemaal gratis zijn. En ook leraren in Amsterdam krijgen een gratis basislidmaatschap. Het doel: Amsterdam de leeshoofdstad van Nederland maken.
Voor veel Amsterdammers is de OBA belangrijk. Je kunt bij ons niet alleen boeken lenen, maar krijgt ook hulp bij taal, digitale vaardigheden en geldzaken. Je kunt cursussen volgen, kunst kijken, debatten bijwonen en theater- of filmvoorstellingen bezoeken. En dat alles in een omgeving waarin je je veilig en welkom voelt. De gemeente Amsterdam wil ons helpen nog meer voor Amsterdammers te betekenen door in te zetten op drie ambities: leesbevordering, het versterken van digitale vaardigheden en het gemeenschapsgevoel. Belangriijke onderdelen van de plannen zijn het gratis basislidmaatschap tot 27 jaar en het gratis basislidmaatschap voor leraren, de bouw van OBA Next – de bibliotheek van de toekomst – in Zuidoost en het project OBA op School.
Gratis basislidmaatschap tot 27 jaar
Nu is het lidmaatschap gratis voor kinderen en jongeren tot 19 jaar. De gemeente Amsterdam geeft ons de kans dat te verruimen tot 27 jaar. De reden: het is van essentieel belang dat jongeren juist in hun school- en studiejaren toegang hebben tot zoveel mogelijk kennis, cultuur en informatie. Kosten mogen dat niet in de weg staan. Met een gratis lidmaatschap tot 27 jaar vergroten we de kans dat lezers lezers blijven. De verwachting is dat het gratis lidmaatschap voor jongeren tot 27 jaar ingaat per 1 januari 2025. Amsterdam is de eerste van de grote steden uit de Randstad die het basislidmaatschap uitbreidt van 18 naar 27 jaar.
De bibliotheek is een magische plek waar elke Amsterdammer, ongeacht zijn achtergrond of sociale status, welkom is. Je kunt er verdwalen in verhalen, avonturen beleven en zelf nieuwe dingen leren. Ik wil er samen met de bibliotheek voor zorgen dat Amsterdam de 'leeshoofdstad' van Nederland wordt, waar meer kinderen lezen dan waar ook in Nederland. Daarom lanceren we samen een leesoffensief en bouwen we in Zuidoost de bibliotheek van de toekomst: OBA Next.'
— Wethouder Marjolein Moorman (Onderwijs)
Breng het leesplezier naar school
De taal- en leesvaardigheid van jongeren gaat achteruit en ook steeds meer volwassenen hebben moeite met taal. Dat is in alle opzichten slecht nieuws. Wie niet goed kan lezen, snapt geen schoolopdrachten, kan geen bankzaken regelen en begrijpt niet wat er in een medische bijsluiter staat. Het beschikbaar stellen van boeken in bibliotheken is niet genoeg. Daarom brengen we het leesplezier naar school. Met het project OBA op School helpen wij scholen met het samenstellen van een schoolbibliotheek die aansluit bij de interesses van de kinderen. Daarnaast helpen onze leesconsulenten de leerkrachten bij het organiseren van activiteiten die het leesplezier bevorderen.
Goed ontwikkelde basisvaardigheden zijn een gemeengoed voor iedereen in Amsterdam. Daar moeten we blijvend aan werken, met elkaar. En dat bekrachtigt de gemeente expliciet in deze inspirerende zienswijze
— Martin Berendse, directeur van de OBA
Verklein de digitale kloof
Ongeveer 20% van de Amsterdammers kan zich digitaal niet redden, en 14% van de Amsterdammers met een lager inkomen heeft geen computer, laptop of tablet in huis. Wij zetten ons in voor het bestrijden van digitale ongelijkheid met het programma OBA helpt. We geven Amsterdammers van alle leeftijden laagdrempelig digitale ondersteuning. We bieden trainingen en cursussen om vaardigheden te ontwikkelen. In de OBA Maakplaatsen kunnen kinderen uit de buurt hun creativiteit en digitale vaardigheden ontwikkelen. Binnenkort halen we het naschoolse onderwijsprogramma TUMO naar Nederland om jonge Amsterdammers met technologie, design en creativiteit te laten experimenteren. Begin volgend jaar opent de eerste TUMO/OBA Next Hub in Zuidoost.
Verbind de buurt
De bibliotheek was altijd al een openbare ontmoetingsplek, waar buurtbewoners uit alle lagen van de bevolking elkaar ontmoeten. In een stad die groeit en waar de ruimte schaars is, neemt het belang van ontmoetingsplekken toe. Samen met bezoekers en andere lokale organisaties zoals buurthuizen, bewonersorganisaties en maatschappelijke organisaties vormen wij een community library – een bibliotheek voor én door de gemeenschap. Samen met de buurt ontwikkelen we programma’s en activiteiten, zodat Amsterdammers zich mede-eigenaar voelen van de bibliotheek in hun buurt.
Foto: Jan-Kees Steenman