Munten gieten in Maritiem Maaklab
7 januari 2022 | “Eerst een schort om, handschoenen aan en dan de tinpotjes aanzetten”, instrueert maakcoach Daniil Aleksin. De elf kinderen die deze kerstvakantie het Maritiem Maaklab in OBA Reigersbos volgen, zijn klaar voor de finale. Maakcoach Christiaan Bruijn knoopt een laatste short vast en dan kunnen de eerste deelnemers aan de slag. In de afgelopen dagen heeft hun ontwerp voor een munt via papier, klei, gips, computer en 3D-printer vorm gekregen. Vandaag gebeurt het ‘echte’ werk: een munt van tin gieten!
Museumdocent Marit Rutten van het Scheepvaartmuseum is ook van de partij. Zij heeft op de eerste workshopdagen de kinderen digitaal rondgeleid door het museum. “Het is zo leuk om te zien wat de kinderen uit mijn verhalen hebben meegenomen in hun ontwerp, ik ben echt verrast! De meeste oude munten en penningen hebben een tekst langs de rand en een plaatje in het midden. Dat zie ik vandaag ook terug. Arthur heeft zijn munt zelfs gemaakt in de vorm van een maan, net zoals een Geuzenpenning in ons museum.”
Ondertussen smelten de (handgezaagde) tinstaafjes in de kleine potjes. Zodra het helemaal gesmolten is, mogen de kinderen voorzichtig de tin in hun kartonnen bekertje met zand gieten. Het zand werkt als mal, de afdruk van de 3D-geprinte munt is goed zichtbaar en diep genoeg voor de tin. Valerie kijkt wat bezorgd: “Hee, ‘Dream’ staat nu in spiegelbeeld, komt dat straks wel goed?”
Koffie en vuur
De eerste bekertjes tin koelen af bij het open raam. Maakcoach Daniil roept iedereen bij elkaar om de laatste hand te leggen aan de oorkondes. Karels oorkonde ziet er verweerd uit. “In elkaar frommelen, in de koffie leggen en dan weer gladstrijken”, legt hij geroutineerd uit. Andere kinderen gaat koffie niet ver genoeg, ze willen de fik erin! Boven een waxinelichtje blakert Samuel een gaatje in zijn oorkonde. Als het papier toch vlam vat, blaast hij snel het vuur uit. Zijn coronamunt in de vorm van het virus maakt indruk; de tin heeft heel mooi alle uitlopertjes bereikt. Met de munt wil hij ‘allen herdenken die zijn gestorven aan het virus of gestikt in hun mondkapje’, zo staat beschreven op zijn oorkonde.
Naar het museum
Tijd voor de presentatie, beneden in de jeugdhoek van OBA Reigersbos. Alle munten, onderzetters en oorkondes zijn verzameld en worden onder toeziend oog van trotse ouders, broertjes en zusjes gepresenteerd en overhandigd aan Marit. “We gaan ze allemaal in een speciale vitrine in het Scheepvaartmuseum tentoonstellen. Iedereen mag daar met zijn familie de munten komen bezichtigen, als we weer open zijn”, vertelt ze. Uiteindelijk zullen alle deelnemers van het Maritiem Maaklab ‘Dukaten & Penningen’ hun munt en oorkonde thuisgestuurd krijgen.
Maritiem Maaklab is een samenwerking tussen Maakplaats021 en het Scheepvaartmuseum en is mogelijk gemaakt door het Fonds voor Cultuurparticipatie.