Makkelijk Lezen Plein
Makkelijk Lezen Plein
Makkelijk leren lezen? Eén op de tien kinderen op de basisschool of middelbare school heeft een leesprobleem of leesachterstand of ervaart problemen met spellen. Het Makkelijk Lezen Plein (MLP) is een speciale voorziening voor kinderen van 8 tot 12 jaar op de jeugdafdeling van de OBA. De afdeling richt zich speciaal op kinderen met leesproblemen. Hierbij kan worden gedacht aan dyslexie en concentratieproblemen, zoals ADD of ADHD.
De Collectie
Waar vind je het MLP?
Top 25 | Makkelijk Lezen
-
Tjibbe Veldkamp
-
Pamela Butchart
-
Jeremy Strong
-
Jeremy Strong
-
Meg Rosoff
Dierenplas! Weet jij welk beest dit was?
Paul Mason
-
Stephen Davies
-
Geronimo Stilton | Juliëtte Rosenkamp
-
Sophy Henn
-
Gary Northfield
-
Annemiek de Groot | Roos Jans | Juul Lelieveld | Liesbeth Rosendaal
-
Edward van de Vendel
-
Nick Eliopulos
-
Michiel van de Vijver
-
Maria Farrer
Online makkelijk lezen
Wist je dat je ook online terecht kan voor spannende, leuke en makkelijk te lezen of te luisteren boeken?
Top 10 | E-books voor makkelijk leesplezier
-
Marjon Hoffman
-
Joke de Jonge
-
Marco Kunst
-
Rian Visser
-
Henk van Kerkwijk
-
Els Rooijers
-
Annemarie Bon
-
Joke de Jonge
-
Kristien Dieltiens
-
Mirjam Mous
Top 10 | Luisterboeken voor makkelijk luisterplezier
-
Lisa Boersen
-
Annie M.G. Schmidt
-
Astrid Lindgren
-
Rachel Renée Russell
-
Jaap ter Haar
-
James Dashner
-
Carry Slee
Meer lezen?
Je vindt een heleboel informatie op de website van het Makkelijk Lezen Plein. De site, bedoeld voor kinderen, jongeren, ouders en leerkrachten, bevat een overzicht van media die geschikt zijn voor kinderen met leesproblemen, tips om kinderen in de boeken te krijgen of te ondersteunen bij het leren, en links naar sites over leesproblemen.
ga naar makkelijklezenplein.nl
Wat is dyslexie?
Er is sprake van dyslexie als er geen andere oorzaken zijn voor leesproblemen. Bij dyslexie kunnen zowel lees- als spellingsproblemen voorkomen, maar deze komen ook los van elkaar voor. Het begrijpen van een tekst gaat moeizamer en kost een kind meer energie. Ongeveer 3,6% van de leerlingen heeft ernstige enkelvoudige dyslexie. Dat betekent dat er naast dyslexie geen sprake is van een andere (leer)stoornis.
Handige websites
Wil je je kind laten testen op dyslexie, meer te weten komen over leesbeperkingen of een dyslectisch kind verder helpen? De onderstaande instanties zijn experts op het gebied van (onder meer) dyslexie en leesbeperkingen.
Het ABC
Al 45 jaar ondersteunt Het ABC het onderwijs en ouders bij allerlei vraagstukken rond leren en onderwijzen. Deze experts op het gebied van dyslexie zijn gevestigd in Amsterdam.
RID
Met het aanbod van RID, experts op het gebied van dyslexie en dyscalculie, wordt gestreefd naar een krachtige taal- en rekenontwikkeling voor ieder kind. Gevestigd in Amsterdam.
Stichting Taalhulp
Stichting Taalhulp is een in Amsterdam gevestigde en in dyslexie gespecialiseerde instelling die helpt bij dyslexie en door het NKD geaccrediteerd is.
Lexima
Lexima speelt een grote rol in de verspreiding van kennis over de aanpak van leesproblemen, het bestrijden van laaggeletterdheid en het omgaan met dyslexie.
Dynamika: Geniaal op rechts
Dynamika heeft sinds 2003 ruim 700 (jong)volwassenen met dyslexie begeleid, waaronder ook velen met ADHD, ADD, hoogbegaafdheid, dyscalculie en autisme.
Passend Lezen
Lezen kan altijd! Dus ook als je dyslectisch bent. Bibliotheekservice Passend Lezen heeft voor iedereen met een leesbeperking een passende oplossing.