Tijdschriftenblog 125; Privacy in het digitale tijdperk
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken.
Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Door de onthullingen van Edward Snowden over het gebruik van telefoongegevens en internetdata van miljoenen burgers door de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA is de privacy op internet een actueel probleem. Een overzicht van interessante artikelen uit de tijdschriftencollectie van de OBA.
De overheid kijkt mee over je schouder
‘Winmag pro’ is een ICT-magazine voor zakelijke computergebruikers en te vinden bij de rubriek ‘Computers’. Het openingsartikel van het nieuwste nummer komt met alternatieven voor de diensten van Google, Microsoft en Apple, bedrijven die gegevens delen met de National Security Agency (NSA). Hoe ben je de veiligheidsdiensten te slim af, zodat ze niet over je schouder kunnen meekijken? Zoek niet met Google of Yahoo, maar met Ixquick of DuckDuck go. Gooi Explorer van Microsoft en Google Chrome “het raam uit”. Gebruik in het vervolg Firefox of de alternatieve Noorse browser Opera. Weg met Google Maps; een goede vervanger is OpenSteetMap of route.anwb.nl.
Privacy & Informatie
‘P&I’ (Privacy & Informatie) is een juridisch tijdschrift op het gebied van wet- en regelgeving rondom privacy. In het juninummer wordt nader ingegaan op de nieuwe, strengere richtlijnen betreffende de bescherming van natuurlijk personen in verband met de verwerking van persoonsgegevens. Het betreft een voorstel van de Europese Commissie. Andere bijdragen handelen over de rechtmatige toepassing van etniciteit als persoonsgegeven en de randvoorwaarden bij gegevensuitwisseling in de langdurige zorg. U vindt het tijdschrift bij de rubriek ‘Recht/ juridische tijdschriften’.
Klantgegevens
Bedrijven en instellingen zijn steeds meer geïnteresseerd in de gegevens van hun klanten. Koopgedrag, culturele smaak, favoriete reisbestemmingen geven meer inzicht in de doelgroepen en kunnen leiden tot een specifiekere dienstverlening. In ‘MM nieuws’ bespreekt Willem Wijgers het verzamelen van klantendata door culturele instellingen. Het opslaan van de bezoek- en bestelhistorie van klanten kan een grote schat aan informatie opleveren voor musea, schouwburgen, festivals, bibliotheken en centra voor de kunsten. ‘MM nieuws’ vindt u bij de rubriek ‘Economie/Marketing’.
Little brother is watching you
Patrick Smits, hoofdredacteur van ‘c’t’, magazine voor computertechniek gaat in zijn redactioneel commentaar in op het afluisterschandaal van NSA. De ‘paranoïden’ hadden toch wel een beetje gelijk; hij pleit daarom voor decentrale netwerken, wat ooit de grondgedachte van internet was. Het hoofdartikel van ‘c’t’ – te vinden bij de rubriek ‘Computers’ - gaat over “wearable computing”: google brillen en smart watches. De google bril kan de volgende aanslag op de privacy vormen, want je kunt voortaan overal ongevraagd gefotografeerd of gefilmd worden. “Little brother” is al verboden in de casino’s van Las Vegas en het 5 Point café in Seattle.
Bundesnachrichtendienst
De storm over de onthullingen van Edward Snowden is nog niet gaan liggen. ‘Der Spiegel’ (nr. 32) komt met onthullingen over nauwe, technische samenwerking tussen de Bundesnachrichtendienst en de NSA en over het doorgeven van metadata door de Duitse dienst aan de Amerikanen. Een ander artikel gaat nader in op de toenemende zorg voor het onderscheppen van bedrijfsgeheimen door buitenlandse geheime diensten. ‘Der Spiegel’ ligt bij de opiniebladen.
Fred Kolman