Tijdschriftenblog 122; de tuin
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1.500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Het heeft even geduurd, maar de zomer is nu toch aarzelend begonnen. De hoogste tijd om eens een blik te werpen in de tuinbladen. U vindt ze bij: Vrije Tijd/Tuin.
Kuipplanten
De variatie in soorten kuipplanten is enorm groot en de ene soort vergt veel meer aandacht dan de andere. Het juninummer van Groei & Bloei geeft een beschrijving van tien makkelijk te onderhouden kuipplanten. De Punica Granatum of granaatappel moet voldoende water en voedsel hebben, maar bloeit dan ook uitbundig. Na de bloei verschijnen de granaatappels. De laurierstruik is heel gemakkelijk tot een bol, piramide of stamboompje te vormen. Iets meer geduld vergt de Lantana Camara, maar er is een stamboompje van te maken en ook als struik is de plant erg decoratief.
Heuchera
De Heuchera of purperklokjes zijn de smaakmakers in de tuin. Seasons, het buitenleven lifestyle magazine, wijdt er dan ook een special aan in het meinummer. Er zijn verschillende variëteiten op de markt met aansprekende namen als brownies (chocoladebruin), cappuccino (bruin), crème brûlée (karamel met oker) en plumpudding (pruimpaars en glanzend). Het klinkt erg smakelijk. Een klein nadeel is dat de larven van de taxuskever ook dol zijn op deze variëteiten, en met name op de voet van de plant. De blaadjes gaan dan slap hangen. Stop in dat geval de plant in een emmer of zak.
Tuingeheimen uit Groningen
Buitenleven maakt in het juninummer een rondje door Oost-Groningen en ontdekt “groene geheimen” in de omgeving van Stadskanaal en Winschoten. Zes bijzondere tuinen in Onstwedde, Stadskanaal, Oostwold, Blijham en Winschoten passeren de revue. Zoals de Stonefarm in Stadskanaal, waar zwerfkeien worden gebruikt als decoratie voor een Engelse landschapstuin.
Duivelsnaaigaren
Ook onder planten komt parasitair gedrag voor. In het zomernummer van Onze Eigen Tuin worden enkele bijzondere parasietensoorten besproken als de grote ratelaar, de klimopbrem, het groot warkruid en de curieuze woestijnduim. Parasitaire planten houden zich in leven door voedsel (minerale zouten, suiker, vocht) te stelen van hun gastheer. Het groot warkruid slingert zich als een kluwen draden door plantensoorten. Overal waar de stengels andere planten raken prikt het warkruid met een zuigend worteltje in de gastheer en doet zich tegoed aan vitale sappen. De warkruidsoorten hebben dan ook een bijnaam: duivelsnaaigaren.
Baardiris
In de rubriek “Met wortel en al” wordt in het juninummer van Tuinieren aandacht besteed aan de baardiris. Deze plant bloeit in juni en kan 75 cm hoog worden. Kies een zonnige plek voor deze irissoort met de drie hangende kelkbladen met borstelharen, waaraan de plant de naam baardiris te danken heeft.
Fred Kolman