Tijdschriftenblog: tentoonstellingen
Het voorjaar staat weer voor de deur. Tijd om er weer eens op uit te trekken en in eigen stad of elders in het land een tentoonstelling te bezoeken. In de tijdschriftencollectie van de OBA kunt u de nodige informatie vinden om u voor te bereiden op uw uitstapje.
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen als Libelle en Opzij, maar ook om computerbladen, vaktijdschriften, kunstmagazines, literaire periodieken. Het lijkt te veel om op te noemen en daarom probeert dit tijdschriftenblog telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling.
De late Rembrandt
Wie was Rembrandt? Naar aanleiding van de grote expositie over Rembrandt in het Rijksmuseum tracht het tijdschrift ‘Vernissage’ na te gaan wat voor mens deze bevlogen kunstenaar was. Het artikel besteedt aandacht aan de opleiding van Rembrandt, zijn vestiging in Amsterdam en natuurlijk de vrouwen in zijn leven: Saskia Uylenburg, Geertje Dircks en Hendrickje Stoffels. In het Rembrandthuis is een tentoonstelling van werk van Rembrandts ‘late leerlingen’ te zien. Aan het eind van zijn carrière leidde Rembrandt schilders op als Nicolaes Maas, Arent van Gelder en Abraham van Dijck. De tentoonstelling in het Rembrandthuis is, net als de grote expositie in het Rijksmuseum, te zien tot en met 17 mei. ‘Vernissage’ vindt u bij Beeldende Kunst/Algemene kunsttijdschriften.
De ijzeren eeuw
In het Amsterdam Museum wordt tot en met 2 augustus de expositie ‘De IJzeren Eeuw; het begin van het moderne Nederland’ gehouden. In het maartnummer van ‘Ons Amsterdam’ wordt uitgebreid stilgestaan bij deze tentoonstelling met een interview met Kees Zandvliet, chef presentatie van het Amsterdam museum en hoogleraar Amsterdamse geschiedenis. De artikelen over de Chinese schoonzoon van architect Pierre Cuypers en over wethouder Treub en het beheer van de Amsterdamse gas- en waterleidingen geven de tentoonstelling de nodige achtergrond. ‘Ons Amsterdam’ vindt u bij Wereldoriëntatie/Geschiedenis.
Joods Historisch Museum
In het laatste nummer van het bulletin van het Joods Historisch Museum, ‘JHM Bulletin’, (Beeldende Kunst/Algemene kunsttijdschriften) is het hoofdartikel gewijd aan de tentoonstelling ‘Joden in de Cariben’. Al 400 jaar verblijven joden in Suriname en op Curaçao. Bij Paramaribo stichtte men zelfs een eigen dorp, Jodensavanne. Joden hadden meer vrijheden in de koloniën dan in Nederland. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 14 juni. In hetzelfde nummer geeft Mirjam Knotter een voorbeschouwing op de tentoonstelling van het werk van de Amerikaanse schilder en graficus Ron Brooks Kitaj (1932-2007). De expositie opent op 20 maart en loopt tot en met 12 juli.
Aquarellen
In het Teylers Museum in Haarlem kunt u tot en met 14 juni een expositie van de 19de eeuwse aquarelkunst bezoeken. In ‘Teylers magazijn’ (nr. 124) leidt conservator Terry van Druten u alvast rond langs enkele hoogtepunten van de tentoonstelling: Weissenbruch, Springer, Israels, Roelofs en Mondriaan. ‘Teylers Magazijn’ vindt u eveneens bij Beeldende Kunst/Algemene kunsttijdschriften.