Tijdschriftenblog; op weg naar de Boekenweek
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog probeert telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld te schetsen van een klein deel van de afdeling. Op 7 maart begint de jaarlijkse Boekenweek, het jaarlijkse boekenfeest met tal van activiteiten in boekhandels en bibliotheken dat traditiegetrouw begint met het boekenbal. Het thema dit jaar is te gek voor woorden en gaat over waanzin in de letteren. Alle kranten en tijdschriften besteden uiteraard veel aandacht aan het thema.
En ook in de bibliotheek treden tal van schrijvers op zoals Adriaan van Dis, Isa Hoes en Maartje Wortel. Misschien een goede gelegenheid om eens een kijkje te nemen in het uitgebreide aanbod op de tijdschriftenafdeling.
Onze taal
Op 7 maart verschijnt het Boekenweekgeschenk De zomer hou je ook niet tegen van Dimitri Verhulst in een oplage van 723.000. Verhulst geldt als een van de grote schrijvers van het Nederlandse taalgebied. Hij werd vooral bekend door zijn roman De helaasheid der dingen uit 2006. Daarin geeft hij een beeld van zijn jonge jaren in een milieu waar de drank rijkelijk vloeit. Inmiddels heeft hij 20 titels op zijn naam staan. Een gesprek met Jan Erik Grezel over de wortels van zijn schrijverschap, het polijsten van zinnen en liefde voor taal. U leest het in nummer 2/3 van Onze Taal. Verder aandacht voor taal als geneesmiddel onder de titel Pillen slikken of pillen schrijven?
Wie ziek is kan maar beter pillen slikken, aldus auteur Frank Jansen maar als je een nare ervaring hebt beleefd kan het geen kwaad om met schrijven grip te krijgen op de situatie.
Boekenpost
In nummer 136 van boekenpost een interview met Herman Arnolds. Hij geldt als de grootste verzamelaar van alles wat met de Boekenweek te maken heeft. Zijn duizelingwekkende collectie bestaat uit 50.000 artikelen over de Boekenweek! Hij begon in 1979 met het Boekenweekgeschenk Mooi kado van Simon Carmiggelt en sindsdien was zijn verzameldrift niet te stuiten.
Nu is zijn enorme collectie waaraan hij dagelijks 1 ½ tot 2 uur werkte. overgedragen aan het CPNB.
Verder in dit nummer aandacht voor de in 2007 overleden schrijver A. Moonen (uit te spreken als A Punt Moonen). Als er een schrijver in het thema van boekenweek past dan is het A. Moonen. Gedreven door waanzin en gekte zat hij maar liefst 23 keer in een inrichting. Als hij buiten zinnen was vloog het meubilair uit het raam. De boeken van A. Moonen zijn aanwezig in de centrale bibliotheek.
De Parelduiker
Het nieuwe nummer van De Parelduiker wordt op zaterdag 7 maart om 16.00 uur gepresenteerd in het OBA-theater op de 7e etage. Het thema is: de biograaf aan het werk. Aan het woord zullen komen Mario Molegraaf, de voormalige partner en biograaf van Hans Warren en Kees van ’t Hof die werkt aan een biografie van de dichter Jan Eijkelboom. Verder in dit nummer aandacht voor Arthur van Schendel en zijn dochter Corinna en een eerbetoon door Paul Arnoldussen aan de onlangs overleden literatuurcriticus Wam de Moor.
De Gids
In De Gids een artikel van Rutger Vahl, de biograaf van poplegende Wally Tax over de jong gestorven schrijfster Laurie Langenbach. Langenbach was de muze van Wally Taks en debuteerde met Geheime liefde over de onbereikbare schaker Jan Timman. Langenbach overleed in 1984 na een slopende ziekte en liet een bescheiden oeuvre na.
Uiteraard is dit maar een kleine selectie uit de omvangrijke tijdschriftencollectie.
Ton van de Laar.