Tijdschriftenblog; Maand van de Geschiedenis
De Openbare Bibliotheek Amsterdam heeft een grote afdeling met ca. 1500 kranten en tijdschriften. Het gaat daarbij om algemene bladen, maar ook om vaktijdschriften en literaire periodieken. Het tijdschriftenblog schetst telkens aan de hand van een speciaal thema een beeld van een deel van de afdeling. Oktober 2014 is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar met het actuele thema Vriend & Vijand. Om de wereld van nu te begrijpen, duiken we deze maand t/m 6 november het verleden in. Eén van de hoogtepunten is natuurlijk de Nacht van de Geschiedenis die op 18 oktober a.s. wordt gehouden in het Rijksmuseum met het thema Vriend & Vijand.
Met saillante sprekers, dwarse debatten, interviews, spannende strijdliederen en verhalen van gastconservatoren maar ook dwalen door het museum en dansen in het Atrium, waar uiteindelijk vriend én vijand elkaar weer dansend in de armen vallen.
Geschiedenis Magazine
In het oktobernummer is er veel aandacht voor vrienden en vijanden. De Vikingen waren misschien wel de meest gevreesde vijanden uit de 9e en 10e eeuw. Wij kennen ze als meedogenloze woestelingen die steden leegroofden en platbrandden, maar ze kwamen ook als handelaren en soms waren ze zelfs onze bondgenoten. Ook een artikel over Willem van Oranje die door vrijwel iedereen als held wordt vereerd, maar in de 16e en 17e eeuw zagen sommigen Willem zelf eerder als vijand dan als vriend en zelfs als dictator.
Maarten
In de laatste Maarten, de wereld volgens van Rossem, een déja vu van het jaar 1933. Het jaar dat Hitler rijkskanselier wordt, verandert Duitsland razendsnel in een dictatuur. Intussen zucht de Sovjet-Unie onder Stalins terreur en begon Gandhi, die al lange tijd gevangen zat omdat hij in actie kwam tegen het Britse gezag, een hongerstaking.
Historisch Nieuwsblad
Dit tijdschrift uit de rubriek Wereldoriëntatie/Geschiedenis heeft deze maand een extra magazine Vriend & Vijand met het programma van de Maand van de Geschiedenis. Ad van Liempt beschrijft in het openingsessay hoe in de Tweede Wereldoorlog een vriend een vijand werd en andersom.
Ons Amsterdam
Het vakblad over de geschiedenis van Amsterdam besteedt in het oktobernummer aandacht aan een ‘Indische ‘wandeling door Amsterdam, datum 26 oktober. Bijna 65 jaar geleden dromden op de Dam honderden Amsterdammers met Indische wortels samen om getuige te zijn van een historisch moment: de soevereiniteitsoverdracht aan de onafhankelijke staat Indonesië. In de stad zijn nog overal sporen van het koloniale verleden zichtbaar. De route begint bij Gebouw Batavia en brengt u langs alle highlights en kan afgesloten worden met een heerlijke Indische maaltijd!
Uiteraard is dit maar een kleine selectie uit de omvangrijke tijdschriftencollectie.
Marianne Schaatsbergen.