Jongeren in de problemen
Martin Bootsma werkt in een wijk waar er wel eens hommeles is. Er wonen jongeren die zijn betoverd door het grote geld en kiezen voor misdaad; de ellende krijgen ze er vaak gratis bij.
Veel hoofdstukken uit het boek Wraak van Wouter Laumans & Marijn Schrijver spelen in deze buurt. Elk hoofdstuk in dit boek begint met de verwijzing naar een locatie. Tel de hoofdstukken maar eens die beginnen met Oostelijke Eilanden/Amsterdam. Welnu, daar werk ik.
Van de misdaden die deze jongeren begaan zie je weinig, maar je weet er door reportages in kranten en door boek als Wraak wel het nodige van. Als je Wraak of de voorganger Mocro Maffia leest, dan krijg je het beeld van een wereld vol achterdocht, angst en onzekerheid. De hoofdrolspelers, jongens die in korte tijd van straatcriminelen veranderen in zware jongens, leer je niet echt goed kennen. De boeken zijn geen romans, maar beschrijvingen van feiten en situaties. In moordend tempo ga je van crime scene naar crime scene. Wie de jongeren zijn en wat hen ten diepste beweegt, blijft in het verborgene.
Ik stel me voor dat de roman Weg van Bill Beverly een aardig beeld schetst van hoe jongeren leven en overleven in een wereld vol drugsgeweld. Weg gaat over twee broers die al op heel jonge leeftijd leven van de misdaad. De oudste, de 15-jarige East, werkt als bewaker van een drugspand. Zijn jongere broer Ty deinst er niet voor terug om geweld te gebruiken en leidt een schimmig, ongrijpbaar bestaan.
De jongens leven in de wijk The Boxes in Los Angeles. Dat is een wijk waar drugsgeweld aan de orde van de dag is. Het imperium van de drugsbaas waarvoor ze werken stort in. Samen met twee andere jongens uit het drugsnetwerk, krijgen East en Ty de opdracht om in het Midden-Westen van de VS een getuige in een strafzaak tegen het drugskartel te vermoorden. Zowel East als Ty verlaten voor het eerst van hun leven LA en reizen over het platteland van Amerika naar hun doelwit. Je voelt al van verre aankomen dat de opdracht compleet uit de hand loopt. Het zijn feitelijk kinderen die een moordplan moeten uitvoeren. En hoewel je weet dat East tot zijn nek in de shit van de drugswereld zit, en dat er menig misdaad wordt gepleegd, krijg je een zekere sympathie voor hem. Beverly laat het menselijke achter de jonge misdadiger zien en dat heeft hij knap gedaan.
Het boek kun je lezen als een thriller. Maar het is ook zo, dat de strijd die tussen East en Ty losbarst doet denken aan de bijbelse broers Abel en Kaïn. Misschien is dat een veel sterker motief in het boek dan de misdaad die moet worden gepleegd. En vergeet ook niet de reis zelf. Het vertrek uit LA naar een omgeving waar zwarte jongens direct opvallen en die voor hen vijandig is, heeft veel weg van een zoektocht. En de zoektocht van East naar wie hij is en waar hij vandaan komt is prachtig beschreven en ook nog eens geloofwaardig. Beverly is er in zijn boek, dat in Amerika meerdere prijzen won, in geslaagd een interessant portret neer te zetten van een 15-jarige jongen in een criminele wereld. Een boek dat de moeite van het lezen meer dan waard is.
Over de auteur
Martin Bootsma is leraar en teamleider op de Alan Turingschool in Amsterdam. Voor de OBA schrijft hij over Young Adultboeken, op zijn eigen blog Meesterlezer schrijft hij over boeken, onderwijs en het samenspel daartussen.