Jeugdliteratuurblog | Red de aarde!

Gepubliceerd op: 3 december 2019 09:12

Een van de eerste boeken in mijn jeugd die over het milieu gingen, was Pluk van de Petteflet. De Torteltuin zou worden vervangen door een tegelpleintje en dat kon natuurlijk niet. Gelukkig wist Pluk dit te voorkomen.

Duidelijker activistisch was in die tijd Koning van Katoren, inmiddels net als Pluk een klassieker van jewelste. Stach, die koning wil worden, moet zeven opdrachten uitvoeren. Al deze opdrachten staan voor problemen die de samenleving bedreigen, zoals bijvoorbeeld luchtvervuiling (de draak van Smook).

Hoe kom ik hierop? Deze maand loopt de leesbevorderingsactie Nederland Leest, en het thema is natuur. Voor de volwassenen is het een boek van Jan Wolkers, en voor Nederland Leest Junior is Borealis van Marloes Morshuis uitgekozen. 

Dit boek stelt de klimaatproblemen aan de orde. 180 kinderen van dertien worden gevangen gehouden in kamp Borealis in Alaska. Een groepje rijke mensen heeft hen daarheen gebracht om de zondvloed af te wachten die veroorzaakt zal worden door milieuvervuiling. Daarna moeten deze kinderen de wereld opnieuw gaan bevolken. Maar Joppe, een van de kinderen, is niet van plan om dit rustig af te wachten…

De laatste tijd kom ik vaker boeken tegen die over milieuproblematiek gaan, zoals het klimaat of de plastic soep. Dat boeken met goede bedoelingen niet saai of belerend hoeven te zijn, laat ik je zien met het volgende rijtje aanraders.

Barroux | Waar is de zeester?

Dit lijkt in eerste instantie een zoekboek. Je gaat op zoek naar onder anderen de zeester en de clownvis. In het begin is de zee vol vissen en is het zoeken best moeilijk. Maar na verloop van tijd is er steeds minder plaats in de zee voor alle zeedieren. Er is steeds minder plaats omdat de zee vol ligt met rotzooi. De rommel blijft oprukken, tot er een grappige oplossing voor komt. Barroux is een schrijver/illustrator die nooit ‘’zomaar’’ een boek schrijft, zo maakte hij ook Hoeveel bomen? over het kappen van het regenwoud.

Enzo Peres-Labourdette | Wat ik de bomen wil vertellen

Boompje trekt met de ganzen mee naar het noorden. Daar gaan ze nesten maken. Het is prachtig in het noorden, maar dan.... smelt de gletsjer en de ganzen moeten er weg. Boompje is heel verdrietig, en besluit dat hij iets moet doen. Hij gaat het de andere bomen vertellen! Peres-Labourdette maakte dit boek naar aanleiding van een verontrustende reis naar Spitsbergen.

Hans de Beer | Kleine ijsbeer en de verdwenen vissen

Kleine ijsbeer en de andere dieren krijgen het steeds warmer op de Noordpool, en in de Visbaai kunnen ze steeds minder eten vinden: waar zijn hun vissen gebleven? Eerst geven ze elkaar de schuld, maar ze komen er al snel achter dat de mensen dit probleem hebben veroorzaakt. Wat kan kleine ijsbeer doen?

Marc Martin | Een bos

Dit boek gaat over een bos. Een bos waar eerst af en toe een boom uit wordt gekapt, maar langzamerhand steeds meer. Het bos verandert in een kale plek en dan in een stad. Een stad waar geen plaats is voor bomen. En zonder bomen gaat het mis...

Paul van Loon | Weerwolvenbos

Ook de superpopulaire Dolfje Weerwolfje houdt zich bezig met het milieu. In dit boek ontdekt hij dat er plannen zijn om de bomen van het Weerwolvenbos om te kappen. Dat moet hij natuurlijk zien te voorkomen

 

Janneke Schotveld | Superjuffie in de soep

Superjuffie is naast de leukste juf ook nog redder van dieren. Wanneer er een dier in nood is rukt zij uit, eet een krijtje en vliegt er op af. In dit boek gaat het om het probleem van de plastic soep. 


Deborah van der Vliet is jeugdbibliothecaris en boekenliefhebber in hart en nieren. Ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en werkt inmiddels bijna 17 jaar bij de OBA. Jeugdliteratuur is haar grote liefde. Je leest meer blogs van Deborah op haar eigen sites boekielezen.nl en elkedageenprentenboek.nl.