In rook opgegaan?
Het is vast toeval, maar onlangs las ik twee YA-boeken die qua thematiek en inhoud nogal op elkaar lijken. Het zijn twee boeken die de moeite van het lezen waard zijn en die beide draaien om de vraag: Waar is het meisje gebleven? Het gaat om de boeken 'Voor het laatst gezien' van Caleb Roehrig en 'Paper Towns' van John Green.
Als je Voor het laatst gezien leest, dan denk je in eerste instantie een fijne detective te lezen. Met dat fijne bedoel ik dat het verhaal goed in elkaar steekt en dat het prettig leest. Flynn heeft verkering met January. Zij verdwijnt op een goede dag en iedereen, ook jij als lezer, denkt aan een ernstig misdrijf. Dat vermoeden wordt sterker als haar bebloede kleren worden gevonden. En als ook nog blijkt dat het jonge meisje zwanger was, dan kun je niet anders concluderen dan dat iemand belang heeft gehad om haar te vermoorden en te laten verdwijnen. Met een misdrijf, moord, wordt een ander misdrijf, verkrachting of misbruik, verhuld. Flynn wordt verdacht, maar als lezer geloof je al vrij snel in zijn onschuld. En in de loop van het verhaal ontdek je dat er een zeer goede reden is waarom Flynn January onmogelijk zwanger kan hebben gemaakt.
Als je dit zo leest, dan heeft het alle kenmerken van een lekkere detective, ik schreef het al. Er komen allerlei mogelijke daders voorbij en Flynn doet zijn best om de dader te achterhalen. Maar al die pogingen stranden. Er klopt iets niet aan het verhaal rond de verdwijning van January, maar wat? En dan krijgt het verhaal een interessante wending. Want je kunt je blindstaren op allerlei mogelijke daders, maar een belangrijke vraag is en blijft: Waar is het lichaam van January? Leeft ze misschien nog… Lees het heerlijke boek van Roehrig en ontdek het.
In Paper Towns van Green wordt de verdwijning van Margo luid en duidelijk aangekondigd. Ze is mysterieus en gevoelig. Quentin Jacobsen, die Q genoemd wordt en Margo Roth Spiegelman waren vroeger vrienden. Nu lopen hun levens, hoewel ze nog steeds naast elkaar wonen, niet meer parallel. Dit verandert als Margo op een avond door het raam van Q naar binnen kruipt en hem vraagt haar te helpen. Er volgt een doldwaze rit door de buitenwijken van Orlando in Florida. Ze neemt tijdens deze nachtelijke rit wraak op haar vriendje, die het heeft aangelegd met haar beste vriendin. De manier waarop ze wraak neemt is even grappig als angstaanjagend. Daarna is Margo verdwenen en de vraag is of ze teruggevonden wil worden. Ze is al eerder een tijdje weggeweest, maar daarna weer thuisgekomen. Nu gebeurt dit niet. Quentin gaat met zijn eigen vrienden en een vriendin van Margo op zoek. Ze volgen kleine, soms onduidelijke aanwijzingen en trekken zo langs plekken die doen denken aan scenes uit de tv-serie Abandoned van skateboarder Rick McCrank. Als je eerder boeken gelezen hebt van John Green, dan weet je hoe goed Green je een verhaal kan binnenslepen en dat je door wilt lezen om te weten hoe het afloopt. Dat is met dit boek ook zo. Waar is Margo? En waarom is ze verdwenen? Voor dit boek ontving Green een grote prijs, namelijk de Edgar Allan Poe Award voor beste mysteryboek voor YA-lezers. Terecht vind ik.
Over de auteur
Martin Bootsma is leraar en teamleider op de Alan Turingschool in Amsterdam. Voor de OBA schrijft hij over Young Adultboeken, op zijn eigen blog Meesterlezer schrijft hij over boeken, onderwijs en het samenspel daartussen.