Boekenblog 187; Op naar Manuscripta op de Uitmarkt!

Gepubliceerd op: 30 augustus 2013 13:05

Maar voor u daar naar toegaat, eerst even het Muziekblog van collega Metha lezen, want omdat zij buiten de afgesproken paden treedt- zij de muziek, ik de boeken- wordt haar Blog natuurlijk alleen maar mooier. Wat zij over dichter Hans Faverey schrijft, is mooi, wat heet mooi! Het doet wat bibliothecarissen eigenlijk het liefste doen: bezoekers, fysiek en digitaal, enthousiast maken ,“ter land, ter zee, in de lucht of waar ook ter wereld”, zoals sportverslaggever Dick van Rijn zijn radioreportages placht te beginnen.

Gebaande paden verlaten

De Uitmarkt is natuurlijk een groot samenvallen van alles wat Nederland in het komende cultuurjaar te bieden heeft wat lezen, luisteren, kijken, betreft, dus verlaat de gebaande paden gerust. Waar kun je nu eigenlijk beter buiten de oevers treden dan in de bibliotheek ? Het aanbod aan boeken, muziek, film in welke vorm ook is zo overstelpend groot dat u het echt niet bij het bekende hoeft te laten. En dan komt die bibliotheek ook nog eens naar de Uitmarkt toe met een speciale tent - uitvoering van ons Theater van ’t Woord. Ga naar www.manuscripta.nl, dan komt u vanzelf bij ons programma terecht. Wat lijkt het me aardig, als u eens kon praten met Nadja Hüpscher, die haar boek In het wild: gesprekken van de straat presenteert. Schrijft ze net zo goed als ze in de serie Levenslied het lieve krengetje Madee acteert ? Ik weet het antwoord, want ik lees wekelijks haar rubriek meteen nadat zaterdagochtend Het Parool op de mat is gevallen. En hoe zou Jet Boeke in het echt zijn ? Wat ? U weet niet wie dat is ? Nooit van Dikkie Dik gehoord? Dat dacht ik ook. Succesvoller dan vrijwel ieder andere auteur in Nederland. Maar ja, literatuur voor de allerkleinsten, dan tel je niet mee. Ted van Lieshout wel eens bezig gezien als hij over boeken praat ? Ga dat dan nu doen! Bevlogener kan bijna niet, deskundiger ook niet als het om dat spanningsveld van jeugdliteratuur en kunst gaat. Historicus Dik van der Meulen schreef een biografie over Multatuli -moet ik absoluut nog lezen - maar ook over Nederlanders en hun beleving van natuur. Originele man dus. Zijn nieuwste boek gaat over Willem III, de vader van Koningin Wilhelmina. Deze Koning heeft al meer dan 100 jaar een slechte pers. Ik herinner mij het in de jaren ’60 uitgegeven dagboek van een soort kamerheer van de Koning, Maar Majesteit…. En daar waren alle amoureuze escapades nog uit weggelaten. Dik van der Meulen stelt het beeld van Koning Gorilla bij, om half zes in de Theater van ’t Woord-tent. Overigens: 31 augustus was Wilhelmina’s geboortedag, en tot 1948 vierde Nederland dan ook Koninginnedag tijdens de Uitmarkt.

Zonder pakjes

En zo kan ik nog wel doorgaan. We hebben , ondanks al het gemopper op alle oppervlakkige boeken die er steeds maar verschijnen zo veel prima auteurs en tekenaars. Ik geef geen klap om kookboeken, maar lees dagelijks wel het recept van de dag. En dan ben ik getroffen als Karin Luiten onze opgedrongen kookgewoontes doorbreekt in haar rubriek Karin kookt zonder pakjes en zakjes. Daar geef ik meer om dan het zoveelste boek met bijzondere gerechten. Karin is er dus ook, in een rood jurkje, dat staat vast. Het zou natuurlijk overstelpend druk moeten zijn bij onze misschien grootste levende illustrator, de eeuwig jonge maar op 4 augustus wel degelijk 80 jaar geworden The Tjong-Khing. Hij zal gloriëren (en daar zeer bescheiden onder blijven) bij het onderdeel Ken je buren, samen met o.a. de eindelijk weer publicerende Mustafa Stitou. Bijna dagelijks vang ik een paar woorden op als ik het gebouw van mijn werkgever binnenloop, want daar hangt rechts , naast andere gedichten van voormalige stadsdichters, een schitterend gedicht van hem, dat eindigt met een zin die ik u graag dit weekend meegeef. Hij geldt zowel voor de OBA tijdens de Uitmarkt als daarna: keer deze tempel de rug niet toe. Veel plezier zowel bij Manuscripta als bij alle bibliotheken (ter land,ter zee, in de lucht of waar ook ter wereld).

Leo Willemse

PS: De muurgedichten van Adriaan Jaeggi, F.Starik, Robert Anker en Menno Wigman in de Centrale bibliotheek zijn ook mooi, trouwens.