Boekenblog; Ex-OBA Directeur Hans van Velzen: boekenman
Sinds 30 juni, 16.00 is Hans van Velzen geen Directeur meer van de OBA, dat enorme , in heel Amsterdam, Diemen en Ouder-Amstel zichtbare netwerk van 26 bibliotheken. Na 26! jaar vond hij het genoeg en geeft hij vol vertrouwen het roer over aan Martin Berendse, hiervoor Directeur van het Nationaal Archief.
Van Boekaanschaf naar Mediabudget
Al die jaren was Hans mijn baas en je kon slechtere bazen hebben. Al waren we het -en dat is normaal-niet over alles met elkaar eens, onze passie voor de OBA, voor bibliotheken, is vrijwel gelijk, al maakte Hans nog (veel) meer uren dan ik. Eén van de zaken die Hans snel en heel goed regelde was de financiering voor de aanschaf van de materialen die de OBA u ter beschikking stelt: boeken, cd’s, dvd’s, kranten, tijdschriften, digitale media. Toen ik begon bij de OBA was de boekenaanschaf traditioneel de sluitpost van de begroting ; nu heeft de OBA een prima mediabudget ; althans, zo ervaar ik dat. Daaruit spreekt niet alleen zijn uitstekende neus voor wat de gebruiker belangrijk vindt, maar ook zijn kracht als degelijke financiële man.
Boekenliefhebber
Mr.Bibliotheek (Vrij Nederland, 2011) was eigenlijk altijd aanwezig. Hij deed het licht aan, en ook weer uit, en dat in alle bibliotheken, knap hoor! Maar activiteiten die rechtstreeks met boeken te maken hadden, die hadden zijn voorkeur. Nu hebben bijna alle activiteiten bij de OBA met boeken te maken, dus dat was hard werken om bij Boekstart in Reigersbos te zijn, de Voorleesdagen in Noord, de presentatie van het Boekenweekgeschenk van Kees van Kooten in het ODE en een bijeenkomst met Arnold Heertje tijdens de Buitenveldertse Ochtend, ik noem maar wat. Altijd was hij even enthousiast en gedreven bezig om weer een contact te leggen. Daarbij kocht hij dan altijd een of meer exemplaren van het gepresenteerde boek, voor zichzelf, maar ook voor de OBA om weg te kunnen geven als relatiegeschenk, om zo de bibliotheek te promoten.
Dat kopen is ook een liefhebberij, want Hans heeft, naar eigen zeggen, misschien wel de mooiste collectie van door Nederlandse auteurs gesigneerde boeken. Hij leest die boeken ook echt, dat blijkt bij ieder gesprek, en al helemaal uit zijn lijstje van favoriete boeken van het jaar, dat hij tijdens de laatste Boekenrubriek van dat jaar bij Radio AmsterdamFM oplepelt. Zijn voorkeur gaat ook uit naar Nederlandse auteurs: Vestdijk voorop gevolgd door Maarten ’t Hart, Renate Dorrestein, Jan Wolkers, Annie M.G.Schmidt, Godfried Bomans, J.J.Voskuil. Maar hij verrast door het lezen van debutanten als Maartje Wortel. Een speciale vriend was Simon Vinkenoog. Hans was geregeld te gast op Simon’s volkstuin in Noord, en samen maakten we toen Simon overleed met AmsterdamFM een prachtige herdenkingsuitzending, zoals dat ook bij de dood van Jan Wolkers gebeurde.
Hobby’s ?
Ik denk dat deze drukbezette man-naast lezen heeft hij als hobby’s het visiteren van popconcerten (Madonna!, Leonard Cohen), oorspronkelijke Nederlandse films en zo veel mogelijk voetbalwedstrijden van in volgorde van belangrijkheid: het Nederlands Elftal, Feyenoord en Ajax, pas echt ontspant als hij op zaterdagmorgen zijn huis stofzuigt. En bij het geregeld luisteren naar de Boekenrubriek op vrijdagmiddag. Soms mag hij meepraten, één vraag is meestal voldoende om dan de Boekenrubriek te vullen, dat dan weer wel.
Zijn voorzitterschap van de Vestdijkkring is voor hem geen erebaantje, welnee, het is de liefde voor Simon Vestdijk-een schrijver met veel Amsterdamse wortels!- die hem daartoe dreef. Terug tot Ina Damman is Hans’ absolute lievelingsboek en dan heb je mijn hart wel gestolen, hoor. Dat alle activiteiten van diezelfde Vestdijkkring dan in de OBA plaatsvinden is mooi meegenomen. Hans zelf: “Ik zie het als de taak van de bibliotheek schrijvers als Vestdijk onder de aandacht van het publiek te houden” (Bibliotheekblad, juni2014). Het is geen toeval dat alle zalen in het ODE naar een schrijver heten: de Haassezaal, de Carmiggeltzaal en natuurlijk de door Harry Mulisch zelf geopende Ontdekking van de Hemelzaal. In nieuwe filialen is ook vrijwel steeds een motto van een uit de buurt afkomstige auteur aangebracht.
Afscheid
Ja, hij was een manager, maar in alles een bibliotheek-en (vooral) boekenman. Die laatste zal ik nog meer missen dan die andere mannen die hij ook was.