Blog | Virtueel leesvoer voor millennials

Gepubliceerd op: 24 april 2020 09:30

De millennial heeft het vaak te druk om te lezen. Om mij heen zie ik hoe de twintigers en dertigers van nu zich door een moeras van hoge huren, veeleisende banen (meervoud!) en een studieschuld heen worstelen en daarnaast ook nog een kleurrijk maar onderhoudsintensief sociaal leven hebben. En is er wel tijd over, dan krijgt dat glas wijn of het avondje netflixen toch vaak voorrang. Begrijpelijk, want soms wil je gewoon even niks– maar ook heel jammer! Er bestaan namelijk enorm veel interessante boeken voor en door millennials.

Toen ons voor het eerst werd verzocht zo veel mogelijk binnen te blijven, was dat voor veel millennials op zijn zachtst gezegd even schrikken. Een groot deel woont –net als ik- alleen en in een piepklein huis. Het voor veel van mijn leeftijdsgenoten zo belangrijke sociale leven viel in één klap weg. Het heeft een paar dagen geduurd voor ik besefte dat niet alleen het gezellige avondje op het terras, maar ook de sociale verplichtingen wegvallen. En daar kleven voordelen aan. Zo is er nu eindelijk tijd om dingen te doen waar je normaal gesproken niet aan toekomt. Lezen bijvoorbeeld! Dat kun je heel makkelijk thuis doen met de E-books van de OBA. Hieronder lees je mijn tips.

1.

Hanna Bervoets - Lieve Céline

Hanna Bervoets | Lieve Céline

Dit boek lag al een tijdje in mijn boekenkast, maar ik kwam er tot afgelopen zomer niet echt aan toe. Na mijn verhuizing naar Amsterdam Noord vond ik het tijd om er eens aan te beginnen. Toevallig speelt dit verhaal zich deels in hetzelfde stadsdeel af. Lieve Céline vertelt over de jonge, laagbegaafde Brooke, die fan is van Céline Dion en er haar missie van heeft gemaakt om naar haar optreden in Las Vegas te gaan. Een afwisselend grappig en ontroerend boek dat zich afspeelt tegen een decor van Canta’s, grijze flats en zwermen meeuwen. 

2.

Niña Weijers - De consequenties

Niña Weijers | De consequenties

Ik heb dit boek een tijdje geleden uitgelezen en ben nog steeds onder de indruk. De consequenties gaat over een periode uit het leven van Minnie Panis, een succesvolle kunstenares. Wat ik zo fantastisch vind aan dit verhaal is dat de kunstwereld op een hilarische wijze een spiegel wordt voorgehouden, en dat in verschillende passages naar voren komt dat Minnie misschien niet zo goed weet waar ze mee bezig is als iedereen denkt. Een meeslepend en bijzonder boek dat niet alleen herkenbaar is voor kunstenaars, maar ook voor gejaagde millennials.

3.

Haruki Murakami - Kafka op het strand

Haruki Murakami | Kafka op het strand

In tijden als deze laat de wereld af en toe haar absurdistische trekken zien. Een schrijver die er heel goed in slaagt het absurdisme te vangen in woorden en zinnen, is Haruki Murakami. In Kafka op het strand krijg je stukjes te zien van een vreemde stad, een man die met katten kan praten en een brute moord, en dat allemaal in de afwisselend hedendaagse en dan weer dromerige, sprookjesachtige schrijfstijlen die Murakami inzet. Een verbijsterend, excentriek en bovenal wonderlijk vreemd boek waarin je wil blijven lezen.

4.

Lieke Marsman - Man met hoed

Lieke Marsman | Man met hoed 

Dat Lieke Marsman kritisch naar de wereld kijkt, bleek uit haar roman Het tegenovergestelde van een mens, waarin ze onze kijk op klimaatverandering en identiteit compleet binnenstebuiten keerde. Marsman is echter allereerst een dichter—en een bijzonder goede. In heldere taal weet ze haar kennis van de filosofie te verweven met het alledaagse, het reilen en zeilen van de moderne (jonge) mens. Man met hoed, de bundel waarin haar eerdere bundels Wat ik mijzelf graag voorhoud en De eerste letter zijn ondergebrachtis niet alleen een prachtig geschreven bundel, maar ook nog eens heel actueel.

5.

Thomas Heerma van Voss - De derde persoon

Thomas Heerma van Voss | De derde persoon

In de zeven verhalen die deze bundel rijk is maak je kennis met uiteenlopende personages en krijg je flarden van hun levens mee. Er is de eenzame student die vanuit zijn kamer een massagesalon bekijkt, een ingewikkelde vader-zoonverhouding, een liefdesgeschiedenis. Overal komen thema’s als observeren, aan de zijlijn staan en menselijk contact op een gevatte manier terug. Ik heb veel moeten lachen terwijl ik dit boek las, maar het nodigt ook zeker uit tot nadenken.

lees meer over het online aanbod van de OBA


Max is overdag webredacteur bij de OBA en in de avonduren en het weekend beeldend kunstenaar. In zijn vrije tijd houdt hij zich bezig met gevaarlijke culinaire experimenten en het schrijven en verzamelen van poëzie. Na periodes in West, Oost en Noord mag hij zich gelukkig prijzen met een huis in zijn favoriete buurt in stadsdeel Centrum, waar hij dagelijks wordt gewekt door de zebra's en gibbons uit Artis.

lees meer blogs van de OBA