Blog | Op vakantie in eigen keuken
Ik ben dol op kookboeken. Sterker nog, de hoeveelheid die ik de afgelopen tijd heb verzameld is redelijk zorgwekkend. Het is niet alleen het koken zelf, het snijden van de uien, het strooien met kruiden en het sissen van de pannen waarvan ik ontspan- de prachtige foto’s en verhalen die erbij komen kijken helpen ook mee. Eten is een belangrijk onderdeel van zo’n beetje elke cultuur op aarde. Door erover te lezen, je te verdiepen in nieuwe recepten en jezelf te trakteren op verrassende maaltijden kun je je in gedachten even op een andere plek bevinden.
Waar gaat de reis naartoe?
En dat laatste is, uitgerekend nu we een Hollandse zomer tegemoet gaan, soms precies waar je behoefte aan hebt. Als je niet op vakantie kunt gaan, haal dan de vakantie in huis! Het kopen van kookboeken is een vrij dure hobby, maar gelukkig kun je er ook heel veel lenen in de OBA. Met een aantal van deze boeken heb ik al geëxperimenteerd, de rest prijkt bovenaan mijn constant groeiende leenlijstje. In elk boek staan twee dingen centraal: verrassende gerechten en een flinke dosis zon. Kook eens een week uit een van deze boeken en je hebt gegarandeerd een vakantiegevoel.
1.
Georgina Hayden | Cyprus
Alleen al de omslag van dit prachtige boek belooft een waar vakantiegevoel. Een belofte die Georgina Hayden, schrijver van onder meer Stirring Slowly en Feel Good Kitchen en misschien wel de leukste Instagram-kok die er is (zoek maar op: @georgiepuddingnpie), moeiteloos nakomt. De kleurrijke verhalen en lekkere, authentiek Cypriotische gerechten, vol frisse citrusvruchten en geurige kruiden, maken dat je je binnen no time in een met druivenranken overgroeide tuin vol sinaasappels plukkende omaatjes waant. Tover eens wat zon op je bord met haar recept voor spanakopita, of maak van de ochtend een feest met haar ontbijtcake met olijfolie en appel. De eerste optie is bij mij thuis al favoriet: het heerlijk luchtige en knapperige deeg, de intens bevredigende, compacte en kazige spinazievulling en de frisse dille zorgen voor een kleine smaakexplosie.
2.
Jigal Krant | TLV – recepten en verhalen uit Tel Aviv
Toen mijn ouders vorig jaar zonder mij besloten af te reizen naar Israël, was ik toch enigszins verontwaardigd. Tel Aviv, de stad die bekendstaat als een soort zevende hemel voor iedereen die van eten houdt, staat immers al enige tijd bovenaan mijn reizenlijstje. Gelukkig namen ze dit boek mee, dat niet alleen vol staat met de meest heerlijke recepten, maar ook nog met prachtige foto’s van en verhalen over Tel Aviv. Ontbijt(!) bijvoorbeeld eens met een groene shakshuka of maak je eigen hummus of techina. Zo zit je voor je het weet in gedachten op een van de geïmproviseerde straatterrassen terwijl de kleurrijke specerijen bijna van de pagina's af spatten.
3.
Pushpesh Pant | India Kookboek
De meeste mensen hebben wel eens Indiaas gegeten en denken deze keuken wel te kennen. Daar kun je je echter makkelijk in vergissen, want elke regio heeft zijn eigen specialiteiten. Ik sprak onlangs met een vriendin af om een hele middag te koken –dat is ook wel zo’n beetje de tijd die je nodig hebt om écht goed Indiaas eten te maken- en merkte dat de Indiase keuken ook voor mij nog veel geheimen had. Er staan maar liefst duizend recepten in dit boek, dus het is lastig kiezen. Ik ben zelf in elk geval al verknocht aan de kathirakkai poriyal, een soort stoof (of curry) van aubergine. Als je (net als ik) een beetje overenthousiast raakt, zul je merken dat er steeds meer pannen met lekkers bij komen…
4.
Nigella Lawson | Nigellissima
Het is bijna onmogelijk om Nigella Lawson niet te kennen: ze bracht een hele rits kookboeken uit, had haar eigen programma’s, jureerde in wedstrijden en veroverde de wereld met haar comfort food. Ze wordt ook wel de queen of foodporn genoemd, en dat is geheel terecht: de Britse chef praat niet alleen over eten alsof het poëzie is, maar weet je ook nog eens te verleiden met haar verrukkelijke, vaak ietwat calorierijke gerechten. De Italiaanse keuken, die grotendeels leunt op koolhydraten en vet, is voor haar dan ook geen onbekend terrein. Haar olijfolie-chocoladetaart, bijvoorbeeld, is to die for: simpel en toch verfijnd, perfect smeuïg met een licht hartige twist en een goede bite door de amandelen.
5.
Najat Kaanache | Najat
Ik sloeg dit boek voor het eerst open toen ik op een regenachtige dag druipend en rillend in een verlaten boekhandel stond. Ik was meteen verliefd; op de foto’s en de vormgeving, maar ook op de verhalen. Najat Kaanache neemt je mee op een reis door de Marokkaanse keuken en het mooie land en de rijke cultuur die daar achter schuilen. Ze werkte voor wereldberoemde sterrenrestaurants en die ervaring proef je terug in haar verfijnde recepten. Ik werd er zo enthousiast van dat ik binnen no time mijn vrienden had opgetrommeld en er niet alleen bissara (kruidige tuinbonensoep), maar ook mefrok (platbrood), een saffraan-artisjokkenpuree en een cheesecake met gekonfijte citroen op tafel stonden.
Bonustip:
Sergio Herman | Sobremesa (e-book)
Ibiza staat - niet geheel onterecht - te boek als decadent party-eiland. Wat veel mensen niet weten, is dat het ook een rijke eetcultuur herbergt. Sergio Herman, sterrenchef van onder andere The Jane in Antwerpen, schreef deze culinaire lofzang aan ‘zijn’ paradijselijke eiland. De hoeveelheid stappen en ingrediënten is misschien niet geschikt voor de beginnende kok, maar belooft wel een feest op je bord. Wat dacht je van millefeuilles van filodeeg met frambozen en limoen, of churros met praliné en vijgencrème? Sobremesa is Spaans voor ‘eindeloos natafelen’– en dat is precies wat je wilt als je dit kookboek openslaat. En daavoor hoef je niet naar de OBA: dit kookboek is beschikbaar als e-book!
Nog niet uitgekookt?
Er zijn nog veel meer kookboeken in de OBA. Zo heeft foodblogger Mooncake haar eigen kookboekencollectie in het Huis van alle Talen van de OBA. Deze collectie is een culinaire plattegrond van de culturele diversiteit in Amsterdam. Het laat zien hoeveel verrukkelijks er inmiddels in de hoofdstad te krijgen is. Van bubble tea tot jollof rice, samosa chaat, momo's, gözleme en za3 za3-shakes; er is oneindig veel keuze. Een aantal van de eerder genoemde kookboeken kun je in deze boekenkast vinden. Ook in de andere kasten op de kookboekafdeling van de OBA kun je je culinaire hart ophalen. Van de populairste kookboeken tot de leukste recepten voor een zaterdagavond: je vindt ze in de OBA!
lees meer over de kookboekencollectie van Mooncake
Max is webredacteur bij de OBA. Daarnaast stort hij zich als zelfstandig beeldend kunstenaar in allerlei avonturen en houdt hij zich in zijn vrije tijd bezig met het schrijven en verzamelen van poëzie, waarvan het laatste vooral van toepassing is op het werk van Sylvia Plath, Allen Ginsberg, T.S. Eliot en Ingrid Jonker.