6 mooie kinderboeken over duurzaamheid

Gepubliceerd op: 6 november 2020 10:24

Mijn grote oceaan | Katrin Wiehle

Wie kinderen heeft, weet dat ze van nature hoarders zijn: ze willen van alles hebben (het liefst met batterij en van plastic), alles gaat kapot, maar niets mag weg. Al snel slibt zo niet alleen je huis dicht, maar doe je als ouder ook doodleuk mee aan nóg meer consumeren. En wat moeten we met al die spullen? Als je leent bij de OBA ben je eigenlijk al heel duurzaam bezig. Bovendien is het goed voor je portemonnee. Met deze prachtig vormgegeven boeken maak je de allerkleinsten bewust van het belang van duurzaamheid:

1.

Katrin Wiehle | Mijn grote oceaan

Katrin Wiehle | Mijn grote oceaan

Dit boek laat je alle lagen van land en oceaan zien. Binnen een enkele tekening zie je zowel kust als zee. Er zijn een vuurtoren en strandbezoekers, een hond en een meeuw, maar ook mossels, zeeanemonen en mysterieuze waterplanten in dezelfde omgeving te vinden. Dit mooie prentenboek is helemaal duurzaam geproduceerd: op hergebruikt karton gedrukt met natuurlijke inkten. De hierdoor zachte kleuren voeren je ook meteen terug naar die heerlijke zanderige strandvakanties. 

2.

Joëlle Jolivet | Beestenboek

Joëlle Jolivet | Beestenboek

Deze klassieker laat je kinderen de diversiteit van het dierenrijk zien. Het boek trekt vanwege zijn omvang (bijna 50 cm hoog) en de pagina’s vullende tekeningen meteen de aandacht. Spelenderwijs, zoekend naar de verstopte kameleon, verken je met je peuter de andere dieren, maar ook oudere kinderen kunnen hier heerlijk in ronddwalen. En mocht je zelf even niet meer weten hoe een luipaardkikker of een tarbot er precies uitziet, wees gerust, want bij ieder dier staat de naam in het klein vermeld. Wat kent mama toch veel dieren! 

3.

Jean-Luc Fromental | 365 Pinguïns

Jean-Luc Fromental | 365 Pinguïns

In dit verhaal ontvangt een familie een heel jaar lang iedere dag een nieuwe pinguïn erbij. Waar komen ze vandaan? Wat moeten ze ermee? Waar kunnen ze de dieren allemaal kwijt? Hoe kunnen ze deze verzorgen? Het raakt voller en voller en de situatie wordt steeds meer zorgwekkend. Er is geen plek meer in huis, het bad is vol…. Vele grappige oplossingen en rekensommen verder komt de verlossing. Of toch niet?

4.

Quentin Blake | The Weed

Quentin Blake | The Weed

Deze schrijver en illustrator is wereldberoemd door zijn tekeningen voor boeken van Roald Dahl. Zijn losse, rauwe stijl is ongeëvenaard. In het Engels is het boek al verkrijgbaar bij de OBA. In dit Jaap en de Bonenstaak-verhaal ligt het goud niet boven de kruin van de hemelhoge boom, maar is de boom zelf een waardevolle schat. De boom helpt de familie Meadowsheet uit een vreselijk diepe scheur in de grond te klimmen, geeft hen eetbare vruchten en laat hen de schoonheid der natuur zien. En dat alles lekker viezig getekend. Dus wie denkt dat duurzaamheid alleen maar zoetsappig kan zijn, heeft het mis. 

5.

Idan Ben-Barak | Niet aan dit boek likken

Idan Ben-Barak | Niet aan dit boek likken*

Dit boek lijkt een beetje een vreemde keuze, maar hoort toch in het rijtje thuis. Het maakt je kinderen er bewust van dat de wereld groter is dan zijzelf door op heel grappige wijze in te zoomen op de onvoorstelbare wereld van miljoenen eencelligen. Overigens is dit boek een geheime tip voor potje trainen en eigenlijk alles wat met persoonlijke hygiëne te maken heeft. Bij ons thuis worden sinds dit boek microben te pas en te onpas ingezet om ons zoontje zijn tanden goed te laten poetsen en nu ook weer voor het vele handen wassen. Goed inzetbaar dus voor het uitleggen van deze ingewikkelde coronatijden.

6.

Marie Kondo | Kiki & Jax : opgeruimd staat netjes!

Marie KondoKiki & Jax : opgeruimd staat netjes!

Soms is het boek meer een aanleiding om het ergens met je kinderen over te hebben, want eerlijk gezegd verdient dit verhaal niet de prijs voor het beste boek. En hoewel het discutabel is of ze nou echt een ambassadeur is voor duurzaamheid, blijft Marie Kondo een fenomeen. Want die KonMari-methode doet iets met je: het zet je aan het denken over alles wat je maar aanschaft en zo neem je het ‘sparkjoy’-principe ook mee naar de winkel: heb ik dit wel echt nodig? Niks duurzaams aan? Nou, je komt er vanzelf wel achter dat je al genoeg tandenstokers hebt voor vier jaar.  En zo ontdekt je dochter dat ze niet twee maar drie polyester prinsessenjurken heeft. 

Bereslim

Bereslim

Bonustip Bereslim

Bereslim is bereleuk en berehandig voor de dagen dat je veel thuis moet zijn en dat zit er dik in met corona en winters weer. Dus heb je even geen tijd om voor te lezen? Geef je kleuter dan schermtijd met een animatie van een bekend prentenboek uit het online aanbod van dit leuke kanaal. Het is voor kinderen van 3 tot 7 jaar, voor OBA-leden gratis en helemaal duurzaam: 


Beeldredacteur Daphne Rosenthal

Daphne is beeldredacteur bij de OBA. Daarnaast is ze beeldend kunstenaar, filmmaker en moeder. Dagelijkse avondpraktijk is het voorlezen van verhalen over boze dieren van Toon Tellegen aan de oudste, terwijl de jongste de dieren op de plaatjes benoemt en nadoet. Daarna trekt Daphne zich het liefst terug op de bank met een goed boek of film. Ze woont in Nieuw-West.

lees meer blogs van de OBA