4 tips: zo bescherm jij je data tegen hackers
Misschien heb je wel eens van een VPN gehoord. Maar weet je ook hoe je een krachtig wachtwoord instelt, welke wifinetwerken je eigenlijk moet overslaan en waar https:// precies goed voor is? Kortom: weet je eigenlijk wel hoe je je persoonlijke gegevens moet beschermen tegen hackers? Ruud Yap is hoofd ICT bij de OBA en houdt zich dagelijks met dit soort vraagstukken bezig. Hij deelt zijn vier tips om je data te beschermen tegen hackers, plus vier interessante leestips.
Beeld: Anne Reitsma
Hoi Ruud, hoe doe je dat nou, je data 100% beschermen?
"Het belangrijkste om je te realiseren is misschien wel dat er op het internet geen honderd procent veiligheid bestaat. Wel kun je het hackers en hun virussen zo lastig mogelijk maken. Uiteindelijk zit de grootste kwetsbaarheid tussen het toetsenbord en de stoel en is jouw eigen gedrag de meest effectieve maatregel voor dataveiligheid.
Bij de OBA helpen we je daar graag bij. Intern houden we digitale spreekuren waarin we vragen van collega’s beantwoorden en organiseren we voor de Amsterdammers bijvoorbeeld Eerste Hulp bij Online en kan iedereen vragen stellen over dataveiligheid aan wijzer.amsterdam."
En hoe doet de OBA dat zelf?
"Op de achtergrond zet mijn team zich op dagelijkse basis in om een zo veilig mogelijke omgeving te bieden. Dat doen we onder meer door te zorgen voor up-to-date soft- en hardware en een infrastructuur die ons zo goed mogelijk beschermt tegen kwaadwillenden."
Kun je ons een paar tips geven?
"De beste tips voor het verbeteren van je dataveiligheid vind je op https://laatjeniethackmaken.nl/ Samen met zes professionele hackers stelde Daniël Verlaan, techjournalist bij RTL, een handleiding op die heel helder en duidelijk beschrijft hoe je jezelf digitaal kunt beveiligen. Volgens mij zijn dit de vier meest belangrijke:
Updaten, updaten, updaten!
Zorg altijd dat je de laatste updates op jouw computer, laptop, tablet of telefoon hebt geïnstalleerd. Hoe ouder je software, hoe groter de kans op problemen;
Toch maar geen welkom123
Gebruik voor elke applicatie een uniek wachtwoord en, wanneer je het onthouden moelijker gaat dan het verzinnen, gebruik een wachtwoordmanager en gebruik waar mogelijk tweestapsverificatie waarbij je na het inloggen met je gebruikersnaam en wachtwoord nog een tweede stap moet voltooien.
Duik er zelf eens in
Verdiep je in de apps die je gebruikt: wat doen die eigenlijk met jouw gegevens? Als het gebruik gratis is, ben jij meestal het product. Whatsapp is bijvoorbeeld eigendom van Facebook en daar wordt geld verdiend met jouw gebruikersgegevens.
En natuurlijk...
Tot slot: klik niet zomaar op linkjes als je de herkomst niet vertrouwt!"
Leestips van Ruud over online data
Daniël Verlaan Ik weet je wachtwoord
Techjournalist geeft inzicht in hoe criminele hackers te werk gaan en hoe je je online veiligheid kunt beschermen.
Gedrukt boek
Maxim Februari Klont
Een mediagenieke man oogst wereldwijd succes door zijn artikelen en lezingen over digitale technologie.
Gedrukt boek
Meer leren over databescherming?
Op 12 maart is er van 16:00 tot 17:30 uur een Amsterdamse online bijeenkomst over digitale rechten. Hier gaan we in gesprek met wethouder Touria Meliani over de digitale agenda van Amsterdam. Verder leer je van alles over algoritmes in de stad, speel je monopoly met je data en vormen we vooral een gezamenlijke visie over hoe we digitale rechten beter kunnen organiseren. Doe je mee? Aanmelden is gratis.
meld je aan voor de bijeenkomst